6 Eylül 2008 Cumartesi

Silver State'ten sonrası...

FDIC, bu yıl içindeki 11. bankaya dün itibariyle el koydu. Silver State Bank. Aktif büyüklüğü 2, toplam mevduatı 1.7 milyar $. El koyma nedeni sorunlu konut kredisi portföyü. Fonun yakın izlemeye aldığı banka sayısı 117.

Acaba sıradakiler Fannie ve Freddie mi?

10 trilyon $'lık mortgage pazarının yarısından fazlasını elinde tutan Freddie Mac ve Fannie Mae'nin giderek olumsuzlaşan durumları ve hükümetin bu iki şirkete el koyma söylentilerinin artması, dün hisse senetlerinde düşüşe neden oldu. Finansal sektörün diğer şirketlerinin hisse senetlerinin bundan etkilenmemesi ve artış göstermesi dünün sürpriziydi. Algılama bu iki şirkete el konmasının piyasada stabilizasyona sebep olacağıydı.

Burada kısa bir teknik açıklama vermek yerinde olacaktır. Bir şirketin piyasa değeri, hisse senedinin fiyatına bağlı sermaye değeri ve gelecek dönemlerdeki nakit akışlarının indirgenmiş değerine eşittir. Bu iki şirketin gelecek dönemlerde kar elde etme ihtimali bulunmadığı ve sermayelerinin de negatif olması nedeniyle değerleri gerçekten azalmış durumda. Fannie bir günde %19, Freddie %16 değer kaybetti. Bu sonuçlarla Fannie'nin market kapitalizasyon yöntemiyle piyasa değeri yıl başına göre 38.9 milyardan 7.6 milyar $'a, Freddie'nin 22 milyardan 3.3 milyar $'a gerilemiş oldu. Erozyon inanılmaz boyutta.

Finansal sektör hisselerinin yükselişinin ardındaki bir diğer sebep, bu iki şirketin ortaklık yapısı. Hükümet sponsorluğundaki bu şirketlerin hisse senetlerinin tamamı yatırımcıların elinde. Diğer bankaların elinde de bu hisse senetlerinden bulunuyor. Aynı zamanda yüksek tutarda imtiyazlı hisse senetlerine de sahipler. Olası bir müdahalede, bu imtiyazlı senetlerin haklarının korunacak olması sektörü rahatlatıyor. Korunmaması halinde ise büyük bankalar sıkıntıya girerken, ellerinde bu imtiyazlı senetlerden bulunan küçük bankaların arka arkaya batacağı açıktır.

Bank of China, birkaç ay önce imtiyazlı hisse senetleri ve bonolardan oluşan 23 milyar $ tutarındaki portföyün değerini, 11 milyar $ olarak düzeltmesi belirsizliği arttırmaktadır. Halen Çin'in elinde 340 milyar $ değerinde Freddie ve Fannie'ye ait bono bulunmaktadır. Bu bonoların değerinin bugün hangi seviyeye geldiği ise Çin hükümeti tarafından devlet sırrı gibi korunuyor. Amerikan merkez bankasının faizleri %2'ye düşürmesi saklanamıyor. Çin Merkez Bankası bu nedenle büyük bir baskı altında. Gelen haberler bankanın sermayesinin çok düştüğü ve acil sermaye ihtiyacı içinde olduğu yönündedir. Çin, son 7 yıl içinde yaklaşık 1 trilyon $, Amerikan hazine bonolarına ve mortgage teminatlı bonolara yatırım yaptı. Fiyatlardaki keskin düşüş ve bankanın nakit pozisyonunun 3.2 milyar $ gibi düşük bir seviyede olması, Uluslararası Para Fonunun (IMF) dikkatinden kaçmamış ve bankayı uyarmıştır.

Tüm serbest piyasa kurallarının işlediği Amerikada, FED'in, piyasaya ve şirketlere sürekli müdahale etmesi ekonomi kuramı açısından ayrı bir tartışma konusudur. Ayrıca piyasa mekanizasyonu ve geleceği açısından da ne kadar doğrudur? Cevabını bugün ekonomi yasalarıyla ortaya koyamasak da, sıradan bir vatandaşın yaklaşımıyla yorumlayalım. Karşılıksız para basma yetkisine sahipseniz, piyasaya verdiğiniz parayı geri almaya pek istekli olmazsınız. Çünkü yenisini basmak daha kolaydır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder