Subprime krizinde, her gün bir önceki günü aratmayan tarihi bir gelişme ortaya çıkıyor. Bugünün en önemli olayı ise Amerikan tarihinin en büyük banka iflası. Washington Mutual(WaMu)!.
Önceki en büyük banka iflası, 1984 yılında, aktif büyüklüğü 40 milyar $ (2008 yılı değerlemesiyle 83 milyar $) olan Continental Illinous National Bank'tı. WaMu ile karşılaştırıldığında son derece küçük kalıyor. 310 milyar $'lık aktifin yanısıra, 900 milyar $'lık mevduat hacmi WaMu'nun büyüklüğünü ortaya koyuyor. Mevduatın 16.7 milyar $'lık kısmının, bankanın iflasının kaçınılmaz olduğu söylentilerinin yaygınlaştığı 16 Eylül'den sonra müşteriler tarafından çekildiğini de hemen belirtelim.
24 Ağustos'tan bu yana yazdığımız yazılarda, yapılan düzenlemelerin WaMu'yu kurtarmaya yetmeyeceğini söylüyorduk. Açığa satış yasağı ve Hazinenin kurtarma paketi de yeterli olmadı.
Wamu, Mart ayında JPMorgan'ın hisse başına 4 $'lık teklifini geri çevirmişti. Geçtiğimiz Cuma tarihi dipi olan 0.20 seviyelerini görmüştü. Açığa satış yasağıyla toparlanan WaMu, dün 1.69 $'la kapanmıştı. JPMorgan'ın, WaMu'nun tüm pasifine ödediği bedel ise sadece 1.9 milyar $. Ülkenin her yanına dağılmış 5400 şubesi de fiyatın içinde.
Hükümetin böyle bir çöküşe müdahale edememesi ise kurtarma tarafındaki güçsüzlüğün işareti gibi. Burada satın almanın altındaki atlanan bir detayı hemen belirtelim. WaMu, JPMorgan'a satılmadan önce, Mevduat Güvence Fonu (FDIC) tarafından yükümlülüklerini yerine getirememesi nedeniyle Cuma günü devralındı. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi, FDIC bu mevduatı ödeyebilecek nakite sahip olmadığı için, WaMu'yu son derece düşük bir fiyattan JPMorgan'a hızlı bir şekilde sattı. Kalan aktifler ise muhtemelen düşük bir fiyattan satılıp elde edilen gelirle, adi ve imtiyazlı hisse senetleri ile şirketin bonolarını alanlara birkaç kuruş dağıtılıp tasfiye tamamlanacak. Hesabında parası olanlar bir şey kaybetmezken, hisse senedi ve bono sahipleri tüm yatırımlarını kaybedecek.
JPMorgan için bir parantez açalım. Yaklaşık 170 trilyon $'lık Amerikan türev ürünler pazarının 90 trilyon $'lık kısmı JPMorgan'ın elinde. Bu inanılacak bir rakam değil gerçekten. Market kapitalizasyon yöntemiyle dünyadaki tüm halka açık şirketlerin değeri bile sadece 47 trilyon $ ediyor. Hatırlarsınız, JPMorgan kısa bir süre önce, krizin ilk batırdığı banka olan Bear Stearns'ü yine hızlı bir operasyonla satın almıştı. Fiyat başta hisse başına 2 $ olarak belirlenmişti fakat iflas mahkemesi fiyatı 10 $ olarak düzeltmişti. Maliyet %500 artsa da JPMorgan ses çıkarmadan kabul etmişti. O gün için önemli olmayan bir ayrıntı artık bugün her şeyi açıklığıyla ortaya koyuyor. Bear Stearns üzerine yazılmış kredi tahakkuk kontratlarının tamamına yakını JPMorgan tarafından düzenlenmişti. Yani şu demek oluyor ki, o gün Bear Stearns satın alınmasaydı, belki de batan JPMorgan olacaktı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder