Dünyanın ilk coğrafyacısı kabul edilen Amasyalı Strabon MÖ 20'li yıllarda Knidos'u ziyaret eder. Datça yarımadasının uç kısmında yer alan bu liman şehrinin manzarası, doğası, havası ve denizi Strabon'u çok etkiler. Şehrin tarihine düşülen en önemli tespit kabul edilen edilen meşhur sözünü işte o gün söyler Strabon: "Tanrı uzun ve sağlıklı yaşatmak istediği kullarını Datça’ya gönderir."
"Strabon'un Datça muamması" 2000 yıldır çözülmüş değil. Aslında Datçalıların uzun yaşamaları son derece normal. Bozulmamış doğası, zengin florası, bol oksijenli ve temiz havası, berrak denizi ve emsalsiz gıda ürünleriyle Datça dünyanın en güzel yerlerinden biri hiç şüphesiz. Uzun bir hayat için tüm ayrıntılar düşünülmüş görünüyor. Peki ama Datçalılar gerçekten uzun ömürlü mü?
Uygarlık tarihinin en eski sırlarından biri olan Strabon'un Datça muammasını çözmek için yola koyulduk. Önce Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) resmi verilerini inceledik. 2010 ila 2014 yılları arası istatistiklere göre Datça'da bir yıl içinde ortalama 115 kişi ölüyor. Şehirde yaklaşık 20 bin kişinin yaşadığı göz önüne alınırsa ölüm oranı düşük kabul edilebilir. Peki Datçalılar kaç yaşında ölüyor?
Sorunun yanıtını bulmak için bu kez Datça Belediyesinin resmi arşiv kayıtlarını inceledik. 2011 ila 2016 yılları arasında ölenlerin ölüm belgelerini inceleyerek kaç yaşında öldüklerini belirledik. (Bebek ve çocuk ölümleri hesaplamalarda elimine edilmiştir) İlgili dönemlere ait yaklaşık 500 adet ölüm belgesi incelendiğinde Datçalıların ölüm yaşını basit ortalama ile 86,3 olarak hesapladık. Daha açık söylersek Datçalılar ortalama 86 yıl yaşıyor. Şimdi bu rakamı ülkemiz verileri ile karşılaştıralım.
TÜİK'in 2014 yılı verilerine göre doğuşta beklenen yaşam süresi en yüksek olan il 80,5 ile Tunceli. Yani en uzun ömürlü olan Tuncelililer 81 yıl yaşıyor. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz artık: Ülkemizde en uzun yaşayan insanlar Datçalılar.
Beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu 4 ilin Datça ile kıyaslamasına kısaca yeniden bakalım:
Datça, 86 yıl
Tunceli, 81 yıl
Muğla, 81 yıl
Mardin, 80 yıl
Giresun, 80 yıl
Peki, dünyada durum nasıl? Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) 2015 yılında güncellediği verilere göre en uzun hayat beklentisi 84 yıl ile Japonya'da. Yani Japonlar dünyanın en uzun ömürlü insanları. Bu rakam Datçalıların ortalama yaşam süresinin 2 yıl altında. Öyleyse şu tespiti yapmak hiç zor değil: Dünyanın en uzun yaşayan insanları Datçalılar.
Beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu 4 ülkenin Datça ile kıyaslamasına kısaca yeniden bakalım:
Datça, 86 yıl
Japonya, 84 yıl
İspanya, 83 yıl
Andorra, 83 yıl
Singapur, 83 yıl
Strabon'un Datça muamması 2000 yıl sonra çözülmüştür diyebiliriz artık. Strabon haklıymış. Tanrı uzun ve sağlıklı yaşatmak istediği kullarını Datça’ya gönderiyormuş. Çünkü dünyanın en uzun yaşayan insanları Datçalılar.
3 yorum:
Hocam biliyorum yanlış değerlendirmezsiniz :) lakin genel ile özeli karşılaştırmak ne kadar doğru. Datça bir ilçe ve Japonya bir ülke. Hadi Japonyanın bir ilinin bir ilçesi ile karşılaştırıyor olsaydık olabilirdi yani bir örneklem sorunu var gibi ama yorum yine de sizin.
Merhaba,
Datça da ölenlerin büyük kısmının ilçeye sonradan göç etmiş olan insanlar olması da kuvvetle muhtemel.
ama yine de çok keyifli bir yazı olmuş.
Adam Datçada doğan dememişki, Datçaya gönderir demiş. Yani sonradan datçaya yerleşsek de olur. Kaybettiğim yılları kazanırız en azından :D
Yorum Gönder