9 Ocak 2016 Cumartesi

6 adımda menfaat gereği cehalet yayma kılavuzu!

Sürekli sözlü tepki verecek bir konu bulma ve sözlü tepki verme üzerine uzmanlaşan toplumumuzun son gündem konusu bir kurumun görüşleri. Sağlıklı bir beyinde olmaması gereken bir soruya sağlıklı bir beyinden verilmemesi gereken bir yanıt verilmiş. Sonra bilinen tepkiler; eleştiri, yorum, alay, sağduyu çağrısı, alternatif yanıt, yok aslında gerçek görüş şudur mavalları, vesaire vesaire. Tamamı saçmalık. Asıl düşünülmesi gerekeni düşünemeyen, asıl anlaşılması gerekeni anlayamayan ve hepsinden önemlisi asıl bilinmesi gerekeni bilemeyen büyük bir toplum olduk. Kurumun görüşünde bu bir kere daha ortaya çıkmıştır, hepsi o. Bu olay basit bir hata değil son derece büyük bir akıl erozyonudur. Nasıl mı?

Bu mesele, Agnotoloji denilen bilimin ülkemizde ne kadar geniş bir uygulama alanı bulduğunun acı bir göstergesidir. Agnotoloji kısaca cehalet bilimi olarak biliniyor. Menfaat gereği cehalet yaymanın arkasındaki sis perdesini aralayan bir bilim dalı. Ya da daha açık söylersek, toplumun bilgi sahibi olmasını istemeyen güçlü kurumlar tarafından yaratılan bilgisizliği inceleyen disiplin. Ülkemizde pek bilinmeyen bu bilim dalını daha yakından tanımak isteyenler için bir rehber hazırladık. Menfaat elde etmek için cehalet yaymanın prensiplerini adım adım inceleyerek agnotolojinin kullanım kılavuzunu oluşturduk. Örnek olay olarak da bu görüş meselesini kullandık.

Bu adımları uygulayarak siz de menfaatleriniz için cehalet yaymaya hemen başlayabilirsiniz.

6 adımda menfaat gereği cehalet yayma kılavuzu:

1- Karşı tarafın doğru bilgi sahibi olmasını istemeyin
Agnotolojide temel amaç karşı tarafın doğru ve sağlıklı bilgi elde etmesini istememektir. Yani öncelikle toplumun kafa karışıklığı ve yalan bilgi ile donanmasını istemeniz gerekir. Eğer karşı tarafın doğru bilgi sahibi olmasını isteseydi, muhtemelen açıklaması şöyle olacaktı: "Bu konuda bir psikoloğa danış, biyoloji öğren ve tıp biliminden yararlan."

2- Çıkar elde etme amacı güdün
Eğer yayacağınız bilgi saf ve doğru bilgiyse tek çıkarınız karşı tarafın aydınlanması olacaktır. Ama örnekte olduğu gibi eğer bir din tüccarıysanız daha farklı çıkarlarınız da olacaktır. Çıkarlarınız için bıkmadan usanmadan cehalet yaymaya devam ederseniz bir gün müritleriniz sizi de uçuracaktır. Çünkü evrim teorisi bunu gerektirir; kullanılan organ gelişir. Ne de olsa ışık hızından hızlı yobazlığı keşfeden dünyadaki ilk ülkeyiz.

3- Anlaşılamayan bir olgu bulun
İşin en önemli kısmı burasıdır. Cehalet yaymak için öncelikle insanların kafasında yer etmiş, zaman zaman aklına takılan, intrusive thought (vesvese) kabilinden bir olgu bulmalısınız; mesela örnekte olduğu gibi, akrabalarla ilişki. Artık rahatlıkla şüphe ve kafa karışlıklığı yaratabilir ve insanları, "Vay anasını be, bugüne kadar ben bunu nasıl düşünemedim" dedirtebilirsiniz. Muhtemelen görüşten sonra birçok inançlı kişi, uzmana inanarak eş, dost, akraba checklist'i oluşturmuştur.

4- Dengeli tartışma zemini yaratın
Soru ne kadar dengesiz olsa da cevabınız mutlaka dengeli olsun. Tıpkı görüş veren kişi gibi "Hmmm, neden olmasın, güzel fikir, ama şöyle yaparsanız daha hoş olur..." gibilerinden yanıtlayın. Böylece dengeli bir tartışma örtüsü oluşturmuş olursunuz. Eğer menfaat gereği cehalet yayma ile ilgilenmeyen bir kişiyseniz muhtemelen böyle bir soruya, "Evladım sapık mısın, hastir git!.." demeniz gerekecekti.

5- Kendi başınıza uzman olun
Görüş veren kişi gibi, "Nasıl olsa her şey tek kitapta yazıyor, ben de onu okudum, artık rahatlıkla her konuda fikir beyan edebilirim" diyecek bir özgüvene sahip olmalısınız. Psikoloji, biyoloji veya tıp bilme gerekliliği gibi bir kısıt sadece gerçek bilgiyle hareket edenleri bağlar. Unutmayın, siz menfaat için cehalet yayan bir asılsız bilgi tüccarısınız.

6- Büyük resme bakmaya gerek duymayın
Burası en kolay aşama. Asgari ücretle karnı doyan, kredi kartına dokuz taksitle ev ihtiyaçlarını karşılayan, 120 ay vadeli krediyle ev sahibi olan, hafta sonu AVM'de alık gözlerle dolaşan ve çılgın projelerin ütopyasıyla tatmin olan toplum büyük resme bakmaya gerek duymaz. İşsizliğe, yoksulluğa, cehalete, gelir dağılımındaki dengesizliğe, adalet sistemindeki çarpıklığa, rant için yok edilen doğal alanlara kafa yormaz.

Umuyoruz cehalet bilimini öğretebilmişizdir. Bu adımları takip ederek artık siz de cehalet yayabilirsiniz. Sanıyoruz birçokları, "Cehalet bilimini de senden öğrenecek değiliz" diyecektir. Haklılar.

Unutmayın, bilginin erişilebilir olduğu erişildiği anlamına gelmez. Cehalet, sadece bilginin yokluğu değil, politik ve kültürel mücadelelerin doğal bir ürünüdür.