Finansal piyasaların dünyayı global bir köy haline getirdiği artık yadsınamaz bir gerçek. Fransa’nın ratinginin düşürülmesi, Japonya’da artan tüketici güveni, Fed’in düşürdüğü faiz oranları ve daha birçok farklı piyasadan gelen haberler artık tüm dünyanın ilgilendiği ailevi konular gibi görülüyor. Her gün onlarca veriyi inceleyip artış ve azalışlardaki % değişimleri inceliyoruz. Zihnimiz otomatik olarak % problemlerini çözer hale geldi. Küreselleşen finansal piyasalar herkesi içine almış durumda. Peki gerçekten bunun ne anlama geldiğini anlayabiliyor muyuz?
Daha açık söylersek nasıl bir global köyde yaşıyoruz?
Şimdi şöyle bir köyde yaşadığınızı düşünün. Acaba kendinizi nasıl hissederdiniz?
Bu küçük köyde sadece 100 kişi yaşıyor. Yaşayanların 50’si erkek, 50’si kadın. 57 Asyalı, 21 Avrupalı, 8 Afrikalı ve kalan 14 kişi ise Batı Yarımkürenin muhtelif yerlerinden. 80 kişi standartların altındaki evlerde yaşıyor. 16 kişi okuma ve yazma bilmiyor. 50 kişi yetersiz beslenme içinde ve her yıl 1 kişi bundan dolayı ölüyor. 33 kişi susuzluk çekiyor. 39 kişi yeterli sağlık hizmetinden yararlanamıyor. 24 kişinin evinde elektrik bulunmuyor. 8 kişinin internet erişimi bulunuyor. 1 kişi üniversiteden mezun. 1 kişi HIV virüsü taşıyor. Doğan 2 bebekten 1’i ölüyor. 20 kişi köyün zenginliğinin %75’ine sahip. 5 kişi köyün zenginliğinin %32’sine sahip ve bu 5 kişinin tamamı Amerikalı. 48 kişi günde 2 dolardan daha az bir ücretle yaşıyor. 20 kişi ise günde 1 dolardan daha az kazanıyor.
Birçoklarının tahmin edebileceği gibi, yukarıda anlatılan ve 100 kişinin yaşadığı bu köy sizin köyünüz. Finansal piyasaların globalleştirdiği dünya denen köy.
Bu küresel köy resmi ilk kez 1990 yılında Amerikalı çevre bilimci Donella Meadows tarafından ortaya konulmuş ve 1000 kişilik bir nüfus üzerine temellendirilmişti. Dünyanın 7 milyarlık nüfusu, insanlarla ilgili tüm oranlar değiştirilmeden 100 kişiye indirgendiğinde yukarıdaki köy oluşmaktadır. 100 kişilik global köy!
İşte bu köy senin köyündür!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder