Ekonomi biliminin tartışmalı olmayan birkaç teorisinden biri, insanların teşviklere yanıt verdiğidir. Eğer insanlara bir şeyi yapmak için daha fazla neden verirseniz, daha fazlasını yaparlar ve eğer zaten yapmaya eğilimli oldukları bir şeyi yapmalarını kolaylaştırsanız, daha çok yaparlar.
Kitleler ne şüphe bilirler, ne de karasızlık. Daima belli bir kutupta kümeleşirler ve duyguları her zaman aşırıdır. Hayallerle düşünürler. Kitle içinde yer alan bir bilgili ve cahil, olayları objektif olarak değerlendirmede aynı kabiliyet seviyesine inerler. Yüksek zekaya sahip olmanın da hiçbir önemi yoktur.
Tıpkı toplumun en küçük yapı taşının aile, maddenin atom olması gibi ekonomi ve finans dünyasının en küçük yapı taşı da kitle haline gelmiştir. Başarı için en önemli kriter kitle psikolojisini anlamak olmuştur. Kitle psikolojisini anlamayanların başarılı olma ihtimalleri zayıftır.
Kitle psikolojisini tanımak, nasıl işlediğini öğrenmek ve çağımız piyasa sisteminde onu yönetmek istiyorsanız aşağıda hazırladığımız kitap listesine göz atmanız faydalı olacaktır. Ülkemizde yayınlanan ve kitle psikolojisini piyasa temelli bir yaklaşımla ele alan kitapları okuyarak aşağıdaki listeyi oluşturduk.
Kitle psikolojisi ile ilgili en iyi 8 kitap:
1- Herkes Örgüt, Clay Shirky
Kitle faaliyetinin düşük maliyetini nasıl kullanabileceğinizi gösteriyor Profesör Clay Shirky. "Artık o restorana kimse gitmiyor, çünkü çok kalabalık" paradoksunun şifresini kırıyor. Bir hikayeyi yerelden küresele döndürmenin ipuçlarını veriyor. Gecikmiş bir projeyi zamanında bitirmek için daha fazla çalışan eklemenin, projenin daha da gecikmesine yol açacağını bilmiyorsanız, koordinasyon maliyetini hiç hesaba katmamışsınız demektir. Clay Shirky muhteşem bir finalle bitiriyor: "Tüm zeki insanlar bir başkası için çalışıyor." Nedenini öğrenmek istiyorsanız, Herkes Örgüt herkese tavsiye edilir.
2- Kalabalıkların Gücü-Crowdsourcing, Jeff Howe
Wired dergisinin editöründen inanılmaz bir kitle yönetme kitabı. Kitleyi ucuz bir topluluk olarak görenler başarısızlığa mahkumdur. İkiyüzlü insanların adadan gönderildiklerini öğrenmek için Survivor izlemek zorunda değilsiniz. Kitle bir Shakespeare oyunu, bir Beatles şarkısı ya da bir Picasso resmi ortaya çıkarabilir. Amatörlüğün rönesansını öğrenme vaktiniz gelmedi mi? Çağımızda kaybeden profesyonellerin, amatör literatürünü izlemeyenler olduğunu biliyor muydunuz? Daha fazlası için Crowdsourcing.
3- Vikinomi, Don Tapscott-Anthony D.Williams
Kitlesel işbirliğini öğrenmek istiyorsanız bu kitap tam size göre. Goldcorp'u, Kanada’nın en küçük altın şirketlerinden biriyken dünyanın en büyük ikinci altın üretim şirketine dönüştüren bir grup amatördü. Profesyonellik ve istikrar öldü. Teknolojik gelişmelerden hiç etkilenmeyecek bir iş kurma devri çok gerilerde kaldı. Demircilerin demiryolu çağında at nalı satamamalarından dolayı önlerindeki biraya gözyaşlarını akıttıkları gerçeği, at nallarını daha popüler kılmaz. Ama oto tamircisi olmayı öğrenen demirciler evlerine ekmek götürebiliyorlar.
4- Sosyal Ağların Şaşırtıcı Gücü, N.A.Christakis-J.H.Fowler
Tüm La Ola Dalgaları (stadyum dalgası) nasıl oluyor da saniyede 20 koltuk ortalama ile hareket edebiliyor? Yanıt basit: Merkezi kontrol yoktur, kolektif zeka vardır. Herkesin herkese karşı savaşını Leviathan'dan sonra en iyi anlatan kitaplardan biri. Güven en çok başkaları da güvenilir olduğunda değerlidir. Piyasaların üç aktörü, işbirlikçiler, bedavacılar ve cezalandırıcıların birbirleriyle olan mücadelesini öğrenmek için harika bir kitap.
5- Global Tezahürat, David Meerman Scott
Sizden başka hiç kimse sizin ne yaptığınız ya da kim olduğunuzla ilgilenmez. Ücretsiz olarak şöhretler ligine ulaşmak isteyenler için faydalı bir kılavuz. İyi bir fikriniz olması değil, fikrinize elli bin kişiyi katmanız önemlidir. Bugüne kadar başarı adına "sakın yapmayın" denilen şeylerin aslında yapılması gerekenler olduğunu öğrenmek istiyorsanız mutlaka okuyun.
6- Piramidin Altındaki Servet, C.K.Prahalad
Yoksulluğu kara dönüştürerek onu yok edecek umutlar ve stratejiler sunan hiperrealist bir kitap. Dünyada 4 milyar insan günde 2 dolardan daha az bir parayla geçiniyor. İşte, piramidin alt tarafında neler olduğunu anlatan en önemli yapıt.
7- Kitleler Psikolojisi, Gustave Le Bon
Kitle kavramının mucidinin olmadığı bir liste elbette ki düşünülemez. Daha önce bulunmadığınız topraklarda nefis bir düşünce yolculuğuna çıkacaksınız. Tarih kitapları kuruntu ve hayal ürünüdür. Efsanelerin kıvamı yoktur. Çin'de tapınılan Buda ile Hindistan'da tapınılan Buda arasında hiçbir ilişki yoktur. Kitleler ancak basit duyguları kavrarlar. Birey, itirazı kabul edebilir ama kitle asla. Zayıf bir hükümete karşı ayaklanmaya her zaman hazır olan kitle, kuvvetli bir hükümet karşısında esir gibi eğilir. Tüm yanıtlar bu kitapta.
8- Kesin İnançlılar, Eric Hoffer
İnsanlık tarihinin en saygıdeğer sosyoloğu Eric Hoffer'in inanılmaz kitabı. Kimseyi kendime inandırmak için yazmadım diye başladığı kitap sosyolojinin temel kitabı olmuştur. Dünyadaki bütün kötülükler, birilerinin başkalarının iyiliği için hareket etme hakkını kendinde görmesiyle başlar. Umutlar ve hayaller sokaklara yayıldığı zaman, zayıfların ve pasiflerin kapılarını kilitleyip saklanmaları daha yerinde olur. Bir topluluğun niteliği ve kaderi, birçok zaman onun en kötü elemanları tarafından belirlenir. Ayak takımı olmayan ve isyankar bireyleri bulunmayan bir ulus sakin, düzenli, hoş ve nezihtir ama doğacak yeniliklerin tohumundan yoksundur. Kitle psikolojisi üzerine bugüne kadar bundan daha iyisi yazılmadı.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilÜzülerek yazıyorumki bu kadar nitelikli bir yazarı ve yazılarını, nicelik olarak az kişi okuyor, inşallah zamanla yazılarınız daha büyük kitlelere ulaşır, farkındalık artar, tabi bu arada kendimide şanslı adleddiğimi belirtmek isterim, bu kadar sanal kirlilik içerisinde sizin bloğunuzu takip ederek sizi okuma şansına eriştiğim için şanslı görüyorum kendimi ayrıca Crowdsourcing-Kalabalıkların Gücü, Piramidin Altındaki Servet ve Kesin İnançlılar kitapları ise birçok sanal kitap firmasında tükenmiş durumda maalesef, diğerlerini ise en kısa sürede temin edip okuyacağım inşallah, değerli bilgiler ve güzel yazınız için çok çok teşekkürler.
YanıtlaSil