16.3 trilyon pound yani 23.5 trilyon dolarlık sorunlu varlık!.. Hayal sınırlarının bile ötesinde.
Böyle bir zararın realize edilmesi tek bir anlam taşıyor. Tüm bu bankaların kamulaştırılması. Peki, böyle büyük bir zarar absorbe edilebilir mi?
Bu gizli belgeyi gördüğünü söyleyen The Telegraph’a göre, böyle büyük bir maliyetin karşılanmasının mümkün gözükmediği ve bunun da mukayeseli olarak birliğin toplam milli gelirinden kolayca anlaşılabileceği raporda vurgulanıyor. Birliğin 2008 yılı milli gelirinin 18,9 trilyon dolar olduğu göz önünde tutulursa, böyle bir kamulaştırmanın gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığı açıkça anlaşılıyor.
17 sayfalık gizli belgenin, üye ilkelerin ekonomi bakanları tarafından 10 Şubat tarihinde görüşüldüğü söyleniyor. Liderler, ikinci kamulaştırma dalgasının Avrupa Birliği üzerindeki endişe ve güvensizliği arttıracağı yönünde kaygılılar. Özellikle İspanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya ve İngiltere üzerinde ciddi bir yatırımcı baskısı oluşacağı ve bunun da ülkelerin kırılganlıklarını arttıracak yönde etki yapacağında hemfikirler. Riske paralel olarak performansları giderek kötüleşen bu ülkelerin hazine bonolarına olan yatırımlarda, yatırımcıların diğer ülkelere göre yüksek faiz talep ettikleri zaten biliniyor. Faiz oranlarının artması, bu ülkeler için bütçe açıklarının artması anlamını taşıyor. Yatırımcı güvensizliği de devam etiği sürece Avrupa Birliği’nin de krizi gireceği açık gibi gözüküyor.
Komisyon yetkililerinin tahminlerine göre, sorunlu varlıklar, Avrupa Birliği bankalarının toplam varlık büyüklüğünün %44’ünü oluşturuyor. Sorunlu varlıkların dağılımı ise, ticari portföy 12.3 trilyon, alımsatım amaçlı portföy 4 trilyon pound olarak hesaplanıyor. Toplamda 16.3 trilyon pound.
17 sayfalık gizli bir doküman olup olmadığı henüz belli değil. Yazıyı yayınlayan The Telegraph, birkaç gün sonra yazıyı yayından kaldırarak aynı URL’ye farklı bir metin koydu. Fakat yazı yayınlandıktan sonra Avrupa bankaları borsalarda gerilemeye başladı. Euro’da ise önemli bir değişim henüz görülmüyor.
Kaldıraçlı felaket Avrupa bankalarını da sarmış durumda. Hükümetler cari açığı, merkez bankaları para basmayı hızlandırırken kaçacak deliklerin sayısı iyice azaldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder