28 Ocak 2012 Cumartesi

Green Bonds:Finansal piyasalar ve dünyanın geleceği bu enstrümana mı bağlı?

Michael Lewis’in The New York Times gazetesinde 26 Ağustos 2007 tarihinde yayınlanan ve yayınlandığında tüm finansal ve finansa uzak çevrelerde büyük şaşkınlık yaratan In Nature’s Casino (Doğanın Kumarhanesinde) adlı makalesinin üzerinden neredeyse beş yıla yakın bir süre geçti. Bu kısa sürede yatırım bankacılığı modeli iflas ederken gölge bankacılık sistemi kendisine yeni yollar bularak gelişimini sürdürmeye devam etti.

Gölge bankacılık sisteminin son derece tuhaf bir enstrümanı olan Catastrophe Bonds (kısaca Cat Bonds)’ların hikayesini anlatan Michael Lewis’in yazısı, finansal sistemin geçirdiği büyük değişimin paradigmasına sunar gibiydi. Ayrıntılarını “Finansal Krizin Gizli Doğası” adlı kitabımda da bulabileceğiniz bu makalede, sigorta şirketlerinin, ödeme güçlerinin üzerinde maliyete sebebiyet veren doğal afetlerin yarattığı riskin yatırımcılara Cat Bonds adlı enstrümanlar aracılığıyla nasıl transfer edildiğini, John Seo adlı hedge fon yöneticisinin ağzından herkes öğreniyordu. O günlerde derin bir hayret yaratan John Seo’nun anlattıkları bugün bankacılara ilham vermiş gibi görünüyor.

27 Ocak 2012 tarihinde "Ekonomi ve Yönetim Platformu"nun resmi yayın organı www.ekonomi.org.tr 'de yayınlanan yazımın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.

Green Bonds: Piyasalar ve dünyanın geleceği bu enstrümana mı bağlı?

Hiç yorum yok: