24 Şubat 2015 Salı

Herkes için bir Finansal Planlama Uzmanı

Yatırım kararı almak herkes için zor bir iş. Para, bildiğimiz ve tanıdığımız o eski para değil artık. Bir konut kredisinin bile onlarca türü var. Bizim için hangisinin en uygun olduğunu anlamak en basit tahminle aylar sürebilir. Bu da alacağımız evi kaçırmamız riskini yaratır. Hisse senedi alacağımızda da durum böyledir. Yüzlerce, binlerce hisse senedi içinden hangisini alacağımıza karar vermek son derece çetrefilli bir iştir. Öyleyse yapmamız gereken bir uzmana danışmaktır. Bir uzmana danışmak bizi büyük risklerden korur. Çünkü yatırımlarımız sonucunda tasarruflarımızı kaybetme riskimiz vardır ve bu da kolay kabul edilebilecek bir sonuç değildir. Peki öyleyse ne yapmalıyız; bir uzmana mı danışmalı, yoksa kendimiz mi karar vermeliyiz?

Zaman zaman gazete, dergi, TV ve internet sitelerinde uzmanların yatırım tavsiyelerini görürüz. Finans gibi karmaşık bir konuda uzman olmak hiç şüphesiz kolay değildir. Onların önerilerini dinlememiz gerektiğini düşünürüz. Altın veya hisse senedi al diyorsa mutlaka bir bildiği vardır diye düşünürüz. Ne dersiniz, gerçekten onların tavsiyelerine uymalı mıyız?

Bu sorunun yanıtını bulmak için küçük bir araştırma yaptık. 28 Nisan 2014 tarihinde, önemli bir internet finans portalında bir haber yayınlandı. "Küçük yatırımcıya önerilen 8 hisse" başlıklı bu haber, başlığından da anlaşılacağı üzere, küçük yatırımcılara yani bizlere hangi hisselere yatırım yapmamız gerektiği konusunda yol gösteriyordu. Bir finans kuruluşunda çalışan yatırım uzmanımıza göre, isimlerini verdiği 8 hisse senedi yatırım yapmak için ideal örneklermiş. Ayrıca bu hisselere neden yatırım yapmamız gerektiğini de uzun uzun anlatıyordu. Önerdiği 8 hisse senedi şunlardı: ALARK, ISCTR, TKFEN, HALKB, TRCAS, TTKOM, CCOLA ve BAGFS. Acaba uzmanımızın önerdiği bu hisse senetleri yaklaşık on aylık süre içinde (28 Nisan 2014 ila 23 Şubat 2015 tarihleri arasında) ne kadar kazandırmıştı?

28 Nisan 2014 tarihinde bu 8 hisse senedinden oluşan sepete yatırım yapmış olsaydınız, yatırımınız %15,08 getiri sağlayacaktı. Yani daha basit söylersek yatırdığınız 100 TL, 23 Şubat 2015'te 115,08 TL olacaktı. Yaklaşık on aylık sürede elde edilen %15,08'lik getirinin enflasyonun bir miktar üstünde olduğu görülmektedir. Fakat öte yandan, aynı dönemler arasında Bist100 endeksinin %20,48 arttığı göz önüne alındığında, getiri, endeksin altında kalarak pek de başarılı olmayan bir sonuç elde edilmiştir. Peki, uzmanın önerisi yerine bu 8 hisseyi siz belirleseniz sonuç ne olurdu dersiniz?

Bunu bilmek imkansız görünse de, bir çıkarım yapmak için basit bir araştırma daha yapalım istedik. 8 hisse senedini tamamen rastgele bir yöntemle seçtik. Borsadaki hisse senetlerini alfabetik sıraya koyarak, listedeki 8, 18, 28, 38, 48, 58, 68 ve 78. hisse senetlerini aldık. Sonra da bunların fiyatlarının yukarıda belirlenen tarihler arasında nasıl değiştiğine baktık. Hisse senetleri şunlardı: AFYON, AKSA, ALGYO, ANSGR, ASUZU, AVIVA, BALAT ve BMEKS. Tamamen rastgele bir yöntemle seçtiğimiz portföyün getirisi %24, 44 olmuştu. Yani yatırdığımız 100 TL 124,44 TL olmuştu. Anlaşılacağı üzere hem uzmanın hem de endeksin üzerinde getiri elde etmiştik. Demek ki, uzmana değil de kendi içgüdülerimize güvenmemiz gerekiyordu, öyle mi?.. Öyleyse asıl önemli soruyu sorma vaktimiz geldi: Yatırımlarımızı kime danışarak yapmalıyız?

Yukarıda anlattığımız örneklere göre değerlendirdiğimizde, yatırımlarımızı, ne kişilere karşı sorumluluğu tam olarak belirlenemeyen uzmanların önerileriyle, ne de kendi tahmini yöntemlerimizle yapmalıyız. Tüm dünyanın da kabul ettiği üzere, yatırımlarımızı yatırım danışmalarımızın kararları ekseninde yapmalıyız.

Bugün tüm dünyada yatırım danışmanı denince akla Finansal Planlama Uzmanları gelmektedir. Mesleki bilgi birikimleri, etik değerlere bağlılıkları, sorumluluk anlayışları ve geleceğe yön verme idealleriyle Finansal Planlama Uzmanları bundan sonra artık ülkemizde de görev bekleyecekler. Yeni bir meslek olarak tanınılırlığını giderek arttıran Finansal Planlama Uzmanlığı, yakın bir gelecekte finans dünyamızın en önemli fonksiyonu olma yolunda hızlı ve emin adımlarla yürüyor. Mesleğin uluslararası lisanslama kurumu FPSB'nin önderliği ve Finansal Planlama Derneğinin girişimleriyle Finansal Planlama Uzmanlığı kısa sürede vatandaşlarımız için en güvenilir liman olacak gibi görünüyor.

Parayla ilgili tüm kararlarımızı Finansal Planlama Uzmanlarının vereceği günler çok yakında... Herkes için bir Finansal Planlama Uzmanı...

Hiç yorum yok: