16 Haziran 2009 Salı

Piyasalarda rallinin sonu!

ABD’nin 1946 yılından beri tuttuğu kapasite kullanım oranı istatistiklerine göre tarihin en düşük kapasite kullanım oranı seviyelerine ulaşılmış durumda. %65’lik oran piyasalarda 3 aylık rallinin sonunu getirebilir.

Her ne kadar gerilemenin beklentiler paralelinde gelmesi, piyasa aktörleri tarafından endişe verici olarak karşılanmazken, insanlar artık şu gerçeği anlıyorlar. Ekonomik çöküş azalan hızla da olsa artmaya devam ediyor.

Kapasite kullanım oranları, sanayi üretiminin hangi yöne gittiğini gösteren en önemli göstergelerden biri. Orandaki azalma tek bir sonuca götürüyor, resesyonun devam ettiği.

Özellikle otomotiv, madencilik ve teknoloji ürünleri üretimindeki düşüş, oranı etkileyen en önemli faktörler.

Bir süredir piyasalar “bozulmanın sona erdiği” gibi ucu açık ifadelerle yönlenirken, bu datanın açıklanmasının ardından “beklentilerden biraz kötü” şeklinde yorum yapılması resesyon terminolojisine yeni bir tanımlama ekledi. Global finansal casino oyuncularının oynadıkları oyun gerçekten trajikomik. Oranın 1946 yılından beri en düşük seviyelerde olması kimseyi endişelendirmiş görünmüyor. Ne de olsa beterin beteri var, özellikle de bu krizde! 1846 yılından beri en kötü seviyesinde de olabilirdi! Bu gerçekten çok sevindirici, hadi öyleyse, hisse senedine hücum!

Fakat artık inanç giderek azalıyor. Son 3 aydır her türlü olumsuzluğu beklentilerden daha iyi şeklinde yorumlayarak hisse senedi alım fırsatı yaratan yatırımcılar, artık bu inançlarını da kaybetmiş gibiler. Borsalar beklentiler dahilinde gerilemeye başladı nede olsa!

Borsadaki düşüşünüzü nasıl alırdınız? Beklentilerden daha mı hızlı olsun, yoksa daha yavaş mı?!

Hiç yorum yok: