1 Haziran 2009 Pazartesi

Sorun Yok!

2007 yılı yazına kısa bir dönüş yapalım. Tüm dünyada borsalar tepe noktalarında, finansal kurumlar tarihi kar seviyelerinde ve ev fiyatları zirvedeydi. Ama uzmanlar yaklaşan kriz hakkında en küçük bir sinyal dahi göremiyorlardı.

2007 yılını hatırlayalım. Chrysler ve GM’nin iflas edeceğine kim inanırdı? 2007 yılı Ekim ayında GM hisseleri 43 $’dı. Şimdiyse değersiz.

Global ekonomiye yön veren yatırım bankacılığı denilen bir sektör vardı. Lehman Brothers, Merrill Lynch, Bear Stearns şu an yok. Kalan ikisi Goldman Sachs ve JPMogan ise kurtuluşu ticari bankaya tür değiştirmekte buldu.

Çok uluslu bankalar vardı. Fortis, Royal Bank of Scotland, Citigroup, Bank of America ve daha birçoğu. Şu an kısmen ya da tamamen kamulaştırılmış haldeler.

Tüm bunlar olurken ekonomiyi yön veren aktörler ne dediler: “Sorun yok!”

Firmalar iflas ediyor, işsizlik artıyor, ticaret durdu, icralar artıyor. “Sorun yok!”

Gerçekler karşı çıkılamayacak kadar büyük olunca pempe yalanlarla kompanse edilmeye çalışıldı. Tıpkı tüketici güven endeksiyle borsalar arasında pozitif bir korelasyon olduğuna inanılması gibi. Bu gerekçe tamamen bir saçmalıktır. “Hisse senedi alıyorum, çünkü halk buna güveniyor.” Bu gerekçe doğru olsaydı, hisse senetleri daima yükselirdi.

Gerçek şu ki, raporlar ve göstergeler oldukça kötü. Düşen fiyatlar, artan işsizlik, duran ticaret ve üretim. Oysa uzmanlar dibi gördük sevinebiliriz diyorlar. “Sorun yok!”

Bundan sonra neler olacağını merak ediyorsanız, 2007 yılına dönün. Chrysler, Merrill, Lehman, GM, Fortis, AIG ve diğerlerini hatırlayın. Sonra da bugüne bakın.

Sorunların hatta daha büyük sorunların yaklaştığını göreceksiniz.

Hiç yorum yok: