25 Nisan 2016 Pazartesi

8 adımda nasıl sahte peygamber olunur?

Ülkemizdeki önemli piyasalardan biri de "Sahte Peygamber Piyasası". Hayatın anlamı üzerine özel bilgi sahibi olduğunu hissedenler, başkalarının hayatını nasıl yaşaması gerektiği konusunda söz hakkı olduğunu düşünenler, sırtına cüppe geçirenler, kafasına sarık geçirenler, ve daha birçok aktör. Milli bayramlardan bürokrasiye, tıbbi konulardan toplumsal hayata kadar gündemde olan her konuda yorum yapıp ahaliye nasıl düşünüp yaşaması gerektiğini öğretiyorlar. Milyar dolarlık bu piyasada olmak gerçekten büyük ayrıcalık. Paraya para demiyorsunuz. Bu piyasada olmak isteyenler varsa hala geç kalmış sayılmazlar. Cehaletin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda ermiş piyasasında derinliğinin artması çok normal. Bu piyasada olmak isteyenler için uygulanması kolay bir kılavuz hazırladık.

8 adımda nasıl sahte peygamber olunur:

1- Manevi üstünlük taslamak için yeteri kadar kibir!
Sahte peygamberliğin okulu olmadığı ve sahte peygamber olmak için tanımlanabilir nitelikler bulunmadığı için özelliklerinizi kendiniz belirlemeniz ve doğal yollarla seçilmeniz gerekir. 80 milyona karşı manevi üstünlüğünüz olduğunu iddia edebilecek kadar kibre sahip değilseniz bu yola hiç çıkmayın. Ahaliyi sömürmenin, kullanmanın ve yanlış yönlendirmenin ilk şartı yeteri kadar kibire sahip olmanızdır.

2- Psikozunuz olsun!
Eğer akli dengenizde ciddi bir bozulma, duygu durumunuzda uygunsuzluk, gerçeği algılamada yetersizlik ve etkin iletişimde bozukluğunuz varsa sahte bir uyanışla algı kapılarınız açılabilir. Benim size psikoz tavsiyem normalliğin can sıkıntısını çekmektense anormalliği tercih eden manik-depresif ruh halidir. Müritlerinizin de farklı psikozları olacaktır elbette ama bu sizi erken havaya sokmasın. "Nasıl olsa hepsi hasta, ben onları kandırırım," demeyin ve en başında sağlam bir psikoz edinin.

3- Akıcı konuşun!
Size duyulan güvenin kaynağının, akıllı insanların yaptığı gibi sevilip takdir edilmekten değil, akıcı hitabet yeteneği ile başkalarını etkilemekten geçtiğini unutmayın. Mesela konuşmalarınızda bol bol mahşer temasını kullanın. Ya da insanları biz/onlar, tanrısal/şeytani, iyi/kötü ve benzeri biçimde keskin ve uzlaşmaz şekilde ayırın.

4- Neolojizm en iyi dostundur!
Neolojizm yani yeni sözcük yaratma yeteneğiniz gelişmiş olmalı. İşin püf noktası kavramın sadece sizin için bir anlam içermesinde saklıdır. Mesela sözün bittiği yerdeyiz, ağır kınıyoruz, bizim bizden başka dostumuz yok, cehape zihniyeti gibi. Gerisi yaratıcılığınıza kalmış artık.

5- Önce kendiniz inanın!
Başarılı bir sahtekar, sıradan insanların başaramayacağı şekilde kendi fantezilerine inanma becerisi olan kişidir. Sahtekarlar, anlattıkları hikayeye kendileri de inandıkları için ikna edicidirler. Mesela Ergenekon adındaki örgüte önce sen inanacaksın ki ahali de inansın.

6- Neotenik olun!
Evrim bilim, bir canlının çocukluktan yetişkinliğe geçerken hızlı davranıp kimi çocukluk özelliklerini yetişkin bedene taşıdığını söyler. Mesela jet-ski'ye binen guru ya da ergen twiti atan yerel yönetici gibi neotenik olabilmelisiniz.

7- Şizofrenik olun!
Gerçek bir şizofren olmanız gerekmiyor, hemen telaşa kapılmayın. Araştırmalar gösteriyor ki, pek çok normal insan şizofreni deneyimlerine benzer hafif belirtiler göstererek kendilerini gerçek dışı hissetmekte ya da telepatik düşüncelere kapılmaktadır. Bu küçük deneyimlerle siz de işitsel halüsünasyonlar, çarpıtılmış, paranoid düşünce biçimlerine sahip olabilirsiniz.

8- Paylaşılmış Psikoz da bizden hediye!
Bu yedi adımı tamamladıysanız sekizinci adım da bizden hediye olsun öyleyse. Psikolojik araştırmalar diyor ki, hezeyanlarla gelen psikotik bozukluğu olan bir kişi ile yakın ilişkisi bulunan diğer bir kişi de aynı hezeyanı duyar. İkili delilik denen durum aslında. Yani sen deliysen mürit de delirir, fazla çaba harcamana gerek yok, evrim bilim halleder.

Bu sekiz adımı uygulayarak siz de bir sahte peygamber olabilirsiniz. Karar size kalmış.

Fakat A.Storr'un şu sözü unutulmamalıdır: Eğer bir toplum önemli ölçüde bozulmuş ya da ciddi bir tehdit altındaysa, toplumdaki düzeni sağlama sözü verenler sahte peygamberlere dönüşmeye en yakın olanlardır.

Hiç yorum yok: