16 Haziran 2015 Salı

Dünyanın en eski parasına daha yakından bakın!

M.Ö.687'de, kuruluşundan birkaç yıl sonra parayı bulacak Lidyalılar kurulmuştu. Muhtemelen bu yeni icatları sayesinde hızlıca yayıldılar. Paranın saltanatı uzun sürmemiş olacak ki, iki yüzyıl geçmeden yıkılıp gittiler. Parayı yönetmek bulmaktan daha zor oluyor anlaşılan.

İlk paranın hangisi olduğuna dair nümizmatik kaynaklarda az çok bir uzlaşı var gibi görünüyor. Gerek resmi olmayan kaynaklar gerekse en önemli katalog yayınlardan British Museum'un "Money a History" adlı kitabı, aslan başlı Lidya parasını ilk para olarak gösteriyor. M.Ö.610-600 arasına tarihlenen para bilinen en eski para olarak literatüre girmiş gibi görünmektedir. Tabi Heredot'un Lidyalılar vurgusu ekseninde değerlendirildiğinde; yoksa başka ülkelerde de para yerine geçen örnekler bulmak pekala mümkün.

Paranın tarihi içinde bilinen en eski para aslan başlı Lidya parası olarak kabul edilse de, iRRasyonel'in araştırmasına göre bu bilgi büyük ihtimalle hatalıdır. British Museum'da bulunan aslan başlı Lidya parası mutemelen müzenin güçlü lobisi nedeniyle ilk para ünvanını taşımaktadır. Yani ilk para aslan başlı Lidya parası değildir. Peki öyleyse hangisidir?

Dünyanın bilinen kültür hazineleri incelendiğinde, tarihin en eski parası Antalya Müzesinde yer alan aşağıdaki resimdeki paradır. Bilim insanları tarafından M.Ö.650 yıllarına kadar tarihlendirilen bu paradan daha eski bir para hiçbir katalog ve kaynakta bulunmamaktadır. (tarafımızca ulaşılabilen) Yani daha açık söylersek dünyanın en eski parası budur.


Bu gerçeğin bugüne kadar kataloglara ve paranın tarihiyle ilgili yayınlara girmemiş olması insanın aklına Monet'in Bords de la Seine a Argenteuil adlı tablosunu getiriyor. Tablonun Monet'e ait olduğu bilimsel olarak ispatlansa da bir sanat lobisinin karşı çıkması nedeniyle gerçek değerinin yüzde birinden bile alıcı bulamamaktadır. Bugün Antalya Müzesinde sergilenen bu para da tıpkı Monet'in kabul edilmeyen tablosu gibidir. Yani gerçektir ve dünyanın bilinen en eski parasıdır.

Kısaca özetlemek gerekirse dünyanın en eski parası aslan başlı Lidya parası değil Antalya Müzesinden sergilenen ve tarafımızca amatörce fotoğraflanan bu paradır. Paramıza sahip çıkalım!

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Malatya Haber Olarak Takip Ediyorum Sizi Başarılar Diliyorum İyi Bloglamalar.. :)

Unknown dedi ki...

Malatya Oto Kiralama Olarak Sizi Takip Ediyorum Başarılarınızı Diliyorum İyi Bloglamalar