8 Haziran 2015 Pazartesi

Sosyal Bilimleri bırak Hayat Bilgisi öğren bari!

Genel seçim sonuçları yine öngörülemeyen bir etki yaratarak halkı bir anda sosyal bilimci yapıverdi. Televizyon kanallarında yorum yapanlar, gazeteciler ve sosyal medyadan tüm ülke, seçim sonuçları üzerine akşamdan beri yorum yapıyor. Liderlerin, kitlelerin ve halkın psikoloji, sosyolojisi, felsefesi, tarihi, coğrafyası ve kişisel özellikleri herkes tarafından yorumlanıp değerlendiriliyor. Belki de seçimin en çarpıcı sonucu bu oldu: Herkes sosyal bilimci!

Değerli kardeşim, düşünce ve fikir üretmekte elbette ki özgürsün. Ama analiz ve değerlendirme yaparken bir şeyi gözden kaçırma! Neyi mi?

Dün akşamdan beri Antropolog gibisin. Toplumsal ırklar arasında yorum üstüne yorum yapıyorsun. Fakat bir gerçek var ki gözden kaçırıyorsun. Bu ülkede uzmanlaşmış tek bir Biyolojik Antropolog yok. Medikal Antropolog yok. Evrimsel Antropolog yok. Fiziksel Antropolog yok. Arkeolojik Antropolog yok. Hal böyle olunca konuşmak da sana düşüyor elbet. Zaten ülkede, 2013 yılında üniversitelerin Antropoloji bölümlerinden mezun olan topu topu 140 kişi olmuş. Onlar da muhtemelen üzerine İşletme okuyup finansçı olmuştur. Sen konuşmayacaksın da kim konuşacak?

Dün akşamdan beri Felsefeci gibisin. Adalet, doğruluk, bilgi gibi konularda yorum üstüne yorum yapıyorsun. Fakat bir gerçek var ki gözden kaçırıyorsun. Bu ülkede uzmanlaşmış tek bir Etik Felsefecisi yok. Mantık Felsefecisi yok. Politik Felsefeci yok. Sosyal Felsefeci yok. Estetik Felsefecisi yok. Hal böyle olunca konuşmak da sana düşüyor elbet. Zaten ülkenin üniversitelerinin Felsefe bölümlerinden 2013 yılında mezun olan topu topu 1136 kişi olmuş. Onlar da muhtemelen "ekşi sözlük"te yazıyordur. Sen konuşmayacaksın da kim konuşacak?

Dün akşamdan beri Coğrafyacı gibisin. Halklar ve yaşadıkları bölgeler hakkında yorum üstüne yorum yapıyorsun. Fakat bir gerçek var ki gözden kaçırıyorsun. Bu ülkede uzmanlaşmış tek bir Gelişim Coğrafyacısı yok. Fiziksel Coğrafyacı yok. Kültürel Coğrafyacı yok. Din Coğrafyacısı yok. Turizm Coğrafyacısı yok. Hal böyle olunca konuşmak da sana düşüyor elbet. Zaten ülkenin üniversitelerinin Coğrafya bölümlerinden 2013 yılında mezun olan topu topu 1243 kişi olmuş. Onlar da muhtemelen kargo dağıtım şirketinde çalışıyordur. Sen konuşmayacaksın da kim konuşacak?

Dün akşamdan beri Psikolog gibisin. İnsan davranışlarının altındaki zihinsel süreçleri yorumlayıp duruyorsun. Fakat bir gerçek var ki gözden kaçırıyorsun. Bu ülkede uzmanlaşmış tek bir Kültürel Psikolog yok. Biyolojik Psikolog yok. Matematik Psikoloğu yok. Bilişsel Psikolog yok. Sayısal Psikolog yok. Hal böyle olunca konuşmak da sana düşüyor elbet. Zaten ülkenin üniversitelerinin Psikoloji bölümlerinden 2013 yılında mezun olan topu topu 1323 kişi olmuş. Onlar da muhtemelen hastanelerde aşırı hastadan usanmış durumdadır. Sen konuşmayacaksın da kim konuşacak?

Dün akşamdan beri Sosyolog gibisin. Toplum ve insan etkileşimleri hakkında yorum üstüne yorum yapıyorsun. Fakat bir gerçek var ki gözden kaçırıyorsun. Bu ülkede uzmanlaşmış tek bir Örgüt Sosyoloğu yok. Tarihsel Sosyolog yok. Kent Sosyoloğu yok. Medikal Sosyolog yok. Ekonomik Sosyolog yok. Hal böyle olunca konuşmak da sana düşüyor elbet. Zaten ülkenin üniversitelerinin Sosyoloji bölümlerinden 2013 yılında mezun olan topu topu 2520 kişi olmuş. Onlar da muhtemelen şirketlerin çağrı merkezlerinde kafayı yiyordur. Sen konuşmayacaksın da kim konuşacak?

Dün akşamdan beri Tarihçi gibisin. Cumhuriyet Tarihinin tüm seçimleri hakkında çıkarım üstüne çıkarım yapıyorsun. Fakat bir gerçek var ki gözden kaçırıyorsun. Bu ülkede uzmanlaşmış tek bir Toplum Tarihçisi yok. Diplomatik Tarihçi yok. Dünya Tarihçisi yok. Irk Tarihçisi yok. Çevre Tarihçisi yok. Zaten ülkenin üniversitelerinin Tarih bölümlerinden 2013 yılında mezun olan topu topu 4452 kişi olmuş. Onlar da okullarda çoktan öğretmen olmuştur. Sen konuşmayacaksın da kim konuşacak?

Daha kısa ve açık söylemek gerekirse, ülkede son 15 yılda kurulan iskambilden kule küçük bir üfürükle çöküvermiş. Sen hala bu gerçeği fark edemeyip sağduyundan zehirlenmiş bir halde sosyal konularda ahkam kesip duruyorsun. Ne ülkenin geldiği noktayı ne de gittiği noktayı kavramaktan acizken, sosyal bilimlerin en uzmanlık gerektiren dallarında hiç durmadan atıp tutuyorsun. Yani demek istiyorum ki, sen bırak Antropolojiyi, Felsefeyi, Coğrafyayı, Psikolojiyi, Sosyolojiyi, Tarihi; ilkokuldan öğrendiğin Hayat Bilgisinden bile mahrumsun.

Hiç yorum yok: