29 Mart 2015 Pazar

Arda Turan'dan öğrendiğimiz 5 ekonomi gerçeği!

Futbolcu Arda Turan'ın faiz ve ekonomi konusundaki açıklamalarını herkes duymuştur herhalde. Hatta bazıları, "bizim kasabın çırağı da böyle diyor, demek ki faiz düşmeli" düşüncesine erişmiş bile. Bilgisizlerin kendine güveninin bu kadar yüksek olduğu başka bir dönem yaşamamışızdır herhalde. Ama yine de Arda Turan'ın ekonomik açıklamalarından öğreneceğimiz çok önemli dersler var. Eğer bunların ne olduğunu merak ediyorsanız, şimdi açıklıyoruz.

Arda Turan'dan öğrendiğimiz 5 ekonomi gerçeği:

1- Okul önemlidir!
Ekonomi biliminde okul ve ekol en önemli husustur. Hangi okul ve ekolden olduğunuz sizin ekonomiye bakış açınızı gösterir. London School of Economics ya da Harvard Business School okulları, Chicago ya da Avusturya ekolleri ekonomide ön sıralardadır. Chicago ekolü ekonomide kamu müdahalesine karşı çıkarken, Avusturya ekolü fayda ve değer konularına odaklanır. Arda ise Şehremini Lisesi mezunudur. Tüm dünyada Şehremini Institute Technology olarak tanınan bu okul, seçim zamanlarında faizin düşürülmesinin iktidar oylarına katkı sağlayacağı düşüncesine inanır. O nedenle Şehremini ekolü denilen bu ekolün kısaltması tüm dünyada ŞİT olarak bilinir.

2- Ekonomik şahsiyetleri tanımak önemlidir!
Keynes'i, Rothbard'ı, Hayek'i, Galbraith'ı bilmeden ekonomist olmak mümkün değildir. Arda Turan için de söylenen hep şu değil midir: "Adam Simit Sarayı reklamında oynadı, ekonomiden mi anlamayacak." Muhtemelen bu cümlenin ilk iki sözcüğü onun da aklında kalmış olmalı ki, Adam Simit'ten Adam Smith'e ulaşmış ve bu tarihi açıklamayı yapmıştır. Zaten günümüzde topunu tepip mankenle gezen futbolcu tipi yerine Adam Smith gibi açıklama yapan futbolcu tipi aranır reklam şirketleri tarafından.

3- Ekonomi teorisi bilmek gerekir!
Ekonomi teoriler üzerine kurulu bir disiplindir. Arz artarsa fiyat düşer, altın fiyatı artarsa dolar düşer, para miktarı artarsa enflasyon yükselir gibi teoriler ekonomi biliminin damarlarını oluşturur. Arda Turan iyi bir ekonomist olduğu için faizin düşmesi gerektiğini düşünüyor ve bunda da haklıdır. Çünkü teoriye göre, faiz düşerse, TL'den dövize kaçış başlar ve bu da dövizin fiyatını arttırır. Geliriniz dövizleyse, örneğimizde Atletico Madrid kulübünden alınan eurolar olduğunu görüyoruz, faiz düştüğünde euronun değeri artar ve paranıza para katarsınız. Zengin olur, huzura erersiniz. Özetle, geliri dövizle olan her rasyonel insanın yapması gereken doğru açıklama budur ve Arda da en doğrusunu yapmıştır.

4- Ekonomi-politik bilmek gerekir!
Ekonomi ve politika artık kardeş kuruluşlardır. Bir olmadan ötekisi yaşayamıyor maalesef. Eğer politikadan anlamayan bir ekonomistseniz bu ülkede yandınız demektir. Asgari ücretin yükselmesi gerektiğini, işsizliğin düşürülmesi gerektiğini, enflasyon ve hayat pahalılığının azaltılması gerektiğini söyleyip durursunuz. Genel politikaya aykırı bu saçma düşüncelerle kafayı bozduğunuz için aforoz edilmeniz uzun sürmez. Ama Arda gibi politikadan anlayan gerçek bir ekonomistseniz, gündeme bakar ve sadece faizlerin düşürülmesinin yeterli olduğunu görürsünüz. Çünkü diğerleri önemli değildir. Ülkede 5 milyon kişi asgari ücretliymiş, on milyon yeşil kartlı varmış, akaryakıt her gün artıyormuş pek mühim değildir. Faiz düşsün yeter.

5- Yatırım tavsiyesi değildir!
Para ve sermaye piyasaları her zaman öngörülemez yerler olduğundan yorum yapanların dikkatli olması gerekir. Dolar uçacak, altın kaçacak benzeri yorumlar piyasalarda dezenformasyon yaratır. O nedenle de yasal düzenlemeler, bu tür yorumlar yapanların sözlerini "yatırım tavsiyesi değildir" ile bitirmelerini ister. Böylece "benden büyük piyasa var" denilerek sokaktaki vatandaşa cennet vaat edilmemiş olur. Ama Arda'nın açıklamalarında bu cümle maalesef eksik. Yatırımcıyı desteksiz yönlendirdiği için ceza alacak şimdi! Çok üzücü bir durum gerçekten! O nedenle siz siz olun, ekonomi yorumu yaparken mutlaka sonuna yatırım tavsiyesi değildir lafını ekleyin ki kimse size ceza vermesin. E mi kuzum! Fikirlerinizin kaynağı poponuz olsa da unutmayın ayol!

75 milyon futboldan anlayan teknik direktörden sonra 75 milyon ekonomist olmamıza az kaldı. Ha gayret şekerim!

Hiç yorum yok: