Yaz sıcakları bastırınca finans gibi karmaşık şeyleri düşünmek zorlaşır. Ama yıllarını finansa veren insanlar için bu dünyadan kopmak kolay değildir. Dönüp dolaşıp yine finansal konular üzerinde düşünürken bulurlar kendilerini.
Bu dünyadan kopup fazla uzağa gidemeyen finansçılar için yaz tatili boyunca okuyabilecekleri bir kitap listesi oluşturduk. Finans dünyasının çeşitli boyutlarını göz önüne alarak oluşturduğumuz bu liste hem finans rüzgarları içeriyor hem de hayat...
Finansçıların yazın okuyabilecekleri 10 kitap:
1- Aşk, Lüks ve Kapitalizm, Werner Sombart
Finansçılar, zihinsel dünyası son derece geniş insanlardır. Kafalarının içinde uygarlık tarihini yeniden oluşturabilecek kadar çok etkileşim ve nedensellik barındırırlar. O nedenle de kendilerini her şeye muktedir görürler. Eğer siz de böyle bir finansçıysanız, size bırakılsaydı uygarlık tarihini daha iyi dizayn edebilecek bir zihin dünyasına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, bu kitap tam size göre. Büyük kentlerin yaratılmasından asil ailenin icadına, şeker bağımlılığının doğuşundan metres edinme gerekliliğine, şehvetli aşktan boynuzlanmanın meşrulaştırılmasına kadar paranın tarihini yeniden dizayn ederken ihtiyaç duyacağınız her şey bu kitapta.
2- Faul, Andrew Jennings
Yaz ayları demek Dünya Kupası demek, Avrupa Şampiyonası demek, transfer demek, kısaca futbol demek. Futbolsuz yaz düşünülemez. Eğer siz de böyle düşünen bir finansçıysanız bu kitap tam size göre. Spor adı ile masumlaştırılan dünyanın en büyük kumarhanesi olan futbolun arka tarafındaki kumarı öğrenmek istemez misiniz? Futbolcuların, takımların, şampiyonaların, federasyonların nasıl alınıp satıldığı ilginizi çekmez mi? Finans dünyasında çalışıyorsanız, futbolun finansını bilmeden bu dünyayı tam anlamış sayılmazsınız. Futbolun kirli dolaplarını öğrenince takım desteklemekten bile vazgeçebilirsiniz.
3- Kriz Kervanı, Linda Polman
Yaz aylarında gevşeyen finansçı cömert bir ruh haline de bürünür. Normal zamanlarda kendisinden para isteyen dilencilere, "IBAN'ını ver EFT yapayım" diyen kişinin yerine istisnasız her dilenciye para dağıtan biri gelir. Daha sonra bu davranışını sorgulasa da iş işten geçmiş olur. İşte, siz de böyle biriyseniz, Linda Polman'ın araştırması sizin için. İnsanı yardım adı altında yapılan yardımların ve bu yardımları yapan kuruluşların nasıl bir "berbat piyasa" yarattıkları ayrıntılarıyla anlatılıyor. Saf insanlardan toplanan ve zavallı insanlara gideceği tahmin edilen paraların nasıl güçlü ve zenginlerin eline geçtiği tüm yönleriyle ortaya seriyor. Bu kitabı okuduktan sonra bir süre "sadaka" vermekten uzak durabilirsiniz.
4- Sıra Dışı İnsanlar, Eric Hobsbawm
Finansçılar genelde tarih yazdıklarını düşündükleri için tarih okumayı severler. Bir gün kendilerini de okudukları tarih kitabının içinde görmek en büyük arzularıdır. Öyleyse bir okuma listesi olur da Hobsbawm olmaz mı? Sıra dışı insanlar, Direniş, İsyan ve Caz emeğin tarihini çarpıcı kişiliklerin hikayeleri ekseninde ortaya koyan bir baş yapıt. 19.yüzyıl ayakkabıcılarından Don Corleone'ye, Vietnam Savaşından Tom Paine'e, cazın yükselişinden Dizzy Gillespie'ye, Kolomb'tan sahteker avukat Ray Cohn'a emeğin her boyutu bu kitapta. Tarihi bugüne indirgemede hiç kimse Hobsbawm'la kolay kolay boy ölçüşemez. Belki siz de kendinizi onun kişiliklerinden birinde bulabilirsiniz.
5- Teknopoli, Neil Postman
"Çok bunaldım, dur biraz televizyona bakayım, kafam dağılsın" diyen bir finansçıysanız, ki bunu yapmayan yok gibidir, bu kitap tam da bu alışkanlığınıza hitap ediyor. Kendi yarattığı araçlara alet olan bir toplum olduk artık. Şimdi de televizyon bağımlısıyız. Geçtiğimiz yüzyıl başında, demirci ustaları arabanın icadını kutsamışlardı. Çünkü kendi işleri artarak büyüyecekti. Oysa otomobil demirci ustalarının işlerini büyütmediği gibi onları işsiz bile bıraktı. Tıpkı televizyonun insanı düşünemeyen bir yaratığa çevirmesi gibi. Bu kitap finansçının kendi yarattığı aracın aleti olmaması için gereken her türlü bilgiyi veriyor. Biz kısaca özetini verelim: "Eğer elinde çekiç varsa, her şeyi çivi olarak görürsün."
6- Entropi, J.Rifkin-T.Howard
"Her gün bir gece önce bıraktığımız daha karmaşık ve düzensiz görünen bir dünyaya uyanmaktayız. Artık hiçbir şey işe yaramayacak gibi görünüyor. Hayatımız sürekli bir yoluna koyma uğraşıyla geçip gidiyor. Bunalımdan çıkış yolu bulduğumuzu düşünürken, sadece geri tepme ile karşılaşıyoruz. Dünya yıkılmaya ve parçalara ayrılmaya başladığında, asıl sorunun nerede olduğunu saptamak için dünyanın düzenlenme tarzına bakmak zorundayız." Sanıyoruz kitabın giriş cümleleri bir şeyler anlatmıştır. Son cümle ise her şeyi anlatıyor: "Bizler, dünyanın kahyalarıyız."
7- Şöhret, Chris Rojek
Finansçı dediğin ünlü olma aşkıyla yanan kişidir. En azından çevremiz bu tür finansçılarla dolu artık. Ne de olsa zekanın kibri yenemediği bir dünyada yaşıyoruz. Öyleyse kurallarını bilmek gerekiyor. İnsan duyguları piyasasının nasıl yapılandırıldığını, kitlelerin şöhretliler vasıtasıyla nasıl hizaya sokulduğunu, sömürünün nasıl masumane yapıldığını ve ardındaki para mekanizmasını öğrenmek istiyorsanız, bu kitap size göre. Thelema Kanunu size şifreyi veriyor zaten: Herkes yıldızdır; bütün yasa, istediğini yapmaktan ibarettir."
8- Olağan Psikopatlar, Kevin Dutton
İyi bir finansçı karizmatik, kendine güvenen, insanları etkileyebilen, ikna edici, vizyon sahibi, risk alabilen, eylem odaklı ve zor kararları verebilme becerisine sahip biri değil midir? Zaten senin amacın da bir finansçı olarak bu özellikleri edinmek değil mi? Bu özellikler dünyada finansçılardan başka bir de psikopatlar da bulunuyormuş. Belki bu kitabı okuyarak kendini daha iyi tanıyabilirsin. Bir finansçıyı daha iyi tahlil edebilmeyi başaran başka bir psikoloji kitabı yoktur herhalde.
9- Kolomb ve Diğer Yamyamlar, Jack D.Forbes
Yaralanmış ya da başkalarını yaralayan bir insana dönüşmeden yaşamanın zor olduğu bir dünyada yaşıyoruz artık. Finansçılar ise tam göbeğinde. İnsanlık tarihindeki en eğitimli kuşakların dünyanın en önemli problemleriyle ilgili yazıp çizmekten öte bir şey yapmadıkları dönemler geçirdik. Finansçılar ise büyük oranda bu dönemi hala sürdürüyorlar. "Acaba nerede yanlış yapıyorum" diye düşünebilmeyi göze alacak kadar cesur biriyseniz bu kitap tam size göre. Sonbaharda farklı bir finansçı olarak insanların karşısına çıkabilirsiniz.
10- Gelecekteki İlkel, John Zerzan
"Ülen ben kafayı mı yedim, ne yapıyorum bu sahte dünyada" diyecek kadar cesaretin son aşamasına gelirseniz, bu kitabı okuyup son noktayı koyabilirsiniz. "Mbutiler ne herhangi bir hayvanı evcilleştirdiler ne de ekin ekip biçtiler. Çünkü toplumda ne zenginler ne de yoksullar vardı. Mutluluk maddi varlıkları biriktirmek anlamına gelmiyordu. Her şeyin paylaşıldığı bir toplumları vardı." İnsanın kendini ve etrafındaki her şeyi yok etmekte sergilediği inanılmaz yaratıcılığın sonuçlarını öğrenmek istiyorsanız Gelecekteki İlkel tam size göre. Uygarlığı kökten reddetmek size hiçbir şey kazandırmayacak olsa da yaşadığımız modern dünyanın nasıl büyük yoksunluklar yarattığını öğrenmek belki sizi birazcık silkindirebilir.
İyi tatiller...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder