16 Kasım 2015 Pazartesi

İşsiz kalmak istemiyorsan sakın üniversiteye gitme!

Aileler büyük umutlarla çocuklarını üniversiteye gönderiyorlar. Yüksek öğretim diploması olmadan iş bulmak gerçekten çok zor. Gelişen bir ülkede üniversiteler de gelişiyor. Her yıl yeni üniversiteler açılarak daha fazla gencin üniversitelerden mezun olması sağlanıyor. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden birinde işgücü piyasası da gelişiyor hiç şüphesiz. Peki ne yönde?

Üniversite okumak iş bulmanın olmazsa olmaz bir kuralı olarak görülüyor. Aileler büyük maddi çabalarla çocuklarını üniversiteye gönderme telaşındalar. İşin zor bulunduğu bir ülkede hiç şüphesiz bu çok önemli bir husus. Üniversite okumamak işsizlik riskini de arttırıyor. Ne dersiniz, sizce de öyle mi?

Büyük umutlarla üniversitelere giden gençler ve onların umut dolu aileleri için yanıtı vererek başlayalım. Türkiye'de üniversite okumak iş bulma ihtimalinizi değil, işsiz kalma ihtimaliniz arttırıyor. Nasıl mı?

Yüksek öğrenim istatistiklerine baktığımız zaman her yıl üniversitelerimizden yaklaşık 600 bin üniversiteli mezun oluyor. Geçen yılki verilere göre 648.535 kişi mezun olmuş. Bu şu anlama geliyor. Bu insanlar zevk için okumadıklarına göre, onlara iş lazım. Yani 600 bin civarında üniversite mezunu çalıştıracak yeni işe ihtiyacımız var. Peki, bu işleri yaratabildik mi?

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre 2013 yılında ülkemizdeki işlerin 5.913.187 adedi üniversite mezunu çalıştırıyor. Yani başka bir ifadeyle üniversite mezunu gerektiren iş sayımız 2013'te yaklaşık 5,9 milyon. Basit bir hesaplama yaparsak, üniversiten yeni mezun olan 650 bin kişinin hepsinin iş bulabilmesi için üniversite mezunu personel gerektiren iş sayısının 650 bin artması gerekiyor. Emeklilik ve diğer sebeplerle bu sayı makul bir seviyede daha az olabilir elbette. Kaba bir tahminle en az 500 bin seviyelerinde yeni iş yaratmalıyız ki, mezunlarımız iş bulabilsin. Bu da 2014'te toplamda 6,4 milyon seviyelerinde üniversite mezunu istihdamı anlamına geliyor. Peki ne olmuştur dersiniz?

TÜİK'in 2014 yılı verilerine baktığımızda, üniversite mezunu istihdamımız 5.691.000 kişi. Yani bırakın yeni iş yaratmayı, üniversite mezunu gerektiren işlerden 220 binini kaybetmişiz. Ya da başka bir deyişle üniversite mezunlarımızın tamamı teknik olarak iş bulamamış. Rakamlar gerçekten çok vahim.

Bundan sonraki dönemde üzerinde mutlaka durulması gereken konulardan biri bu olmalı. Yüksek öğrenim gerektiren iş sayısının mutlaka arttırılması gerekiyor. Eğer bu arttırılamayacaksa vasıfsız üniversite açılışı ya durdurulmalı ya da yavaşlatılmalı. Her şeyi birilerinden bekleyen eleştiri kabiliyetini yitirmiş bir toplum için umut tacirliğinden artık vaz geçilmeli. Ya da çocuklarını üniversiteye göndererek işsiz kalma ihtimalini arttırdıkları ailelere açıkça anlatılmalı.

Kısaca özetlemek gerekirse, rakamlar her şeyi anlatıyor: İşsiz kalmak istemiyorsan sakın üniversiteye gitme!

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Türkiye'de ilk 20.000 dışındaki okullardan mezunlar genellikle üniversiteleriyle birlikte kendileri -istisnalar hariç- vasıfsız. İlk 100.000 dışındakiler ise askere gitmemek için üniversiteye gidenler. Türkiye üniversite obezi bir ülke.