12 Ekim 2016 Çarşamba

Vay anasını be!

Doların ani yükselişi sonrası her kafadan bir ses çıkıyor. İki farklı düşünce ağırlıkta. Bir taraf yükselişin geçici olduğunu söylerken diğer taraf kriz habercisi olabilir diyor. Kimin haklı olduğunu zaman gösterecektir. Fakat üzerinde asıl düşünülmesi gereken hususun şu olduğunu sanıyoruz: Sıradan bir vatandaş olarak kurun yükselişinden endişe duymalı mıyız yoksa duymamalı mıyız?

19. yüzyılda yaşamış Fransız yazar Stendhal kilisenin fresklerini görünce anlatılması güç bir duygu hali yaşamıştı. Başı dönmüş, heyecanlanmış ve neredeyse düşüp bayılacak gibi olmuştu. Bu tür şaşkınlık hallerine daha sonraları Stendhal Sendromu denilmişti. Hala da denmeye devam ediyor.

İşte, aşağıdaki konuşma Floransa'da gezen bir Türk turistin Japon bir turistle bu konu üzerine yaptıkları diyalogla ilgilidir. Her ikisi de yatırımcı olan bu turistler birkaç günlüğüne İtalya turu yapmışlar ve doların artış haberini orada almışlardır.

Müzede gezinen Japon turist yanındaki Türk turiste döner ve şöyle der:

Japon turist: Kardeş, ne olur bu dolar kuru, daha yükselir mi? Borsadaki hisseleri satıp çıkalım mı Türkiye'den?.. Bu arada bu Caravaggio bir harika, nutkum tutuldu, bayıldım!
Türk turist: Yok emmoğlu, artık yükselmez. En önemli danışmanlar bile, "Kur seviyesi normal, TL güçlenir" açıklaması yapıyorlar... Zaten benim ülkemde güzel kadın karşısında, "Bayıldım sana" demek çok normaldir. Sanat eseri de kadın gibidir. Hehehe!..
Japon turist: Kredi notu "çöp" seviyesine indirildi. Sıkıntı büyük olabilir... Caravaggio'daki güçlü ışık ve gölge kullanımı gerçekten baş döndürücü!
Türk turist: Sıkma canını emmoğlu, Moody's kararından sonra piyasalarımızın şoklara karşı direnci arttı. Vatandaşlar tepki olarak 3 seviyesinden önce dolar satmaya başladı, okumuyor musun?.. Bu arada kusura bakma da emmoğlu, çocukluğundan beri Caravaggio fikriyle bilincinin altı, üstü, yan tarafları yıpranmış. Gerçek bir Caravaggio görünce manyaman normal tabi.
Japon turist: Bazı bankalar dolar faizini yükseltiyorlar. Gidişat kritik sanki... Caravaggio'nun resimsel düzenlemeyi dramatik bir açıdan ele alışı yok mu, bayılıyorum gerçekten!
Türk turist: Risk yönetimi yapmasınlar mı, hep sizin bankalar mı yapacak, teessüf ederim, emmoğlu!.. 3 gece 4 gün turla gelmişsin, sıcağın altında günde 20 katedral, 30 şapel, 40 kilise göreceğim diye bu yaşında dolaşıyorsun, bayılırsın tabi, ama Caravaggio'dan değil.
Japon turist: Emeklilik fonları notu düşen ülkelerin finansal varlıklarını satar diyorlar. Sizde de satış başlamış görünüyor... Caravaggio'nun Aziz Matta'yı bir işçi olarak çizmesi müthiş, baş döndürücü!
Türk turist: Tamam, bir taraftan emeklilik fonları satıyor ama diğer taraftan büyük potansiyelli şirketlerimize yatırım yapmayı düşünen güçlü devlet fonları var... Azizi işçi diye mi çizmiş; tükürürüm ben böyle sanatın içine!
Japon turist: Yabancı yatırımcının Türkiye algısı çok zayıfladı... Aziz Matta'nın resmin dışına çıkan bacak bacak üstüne atışı ne muazzam değil mi, ağzım açık kaldı.
Türk turist: Yabancı yatırımcıların Türkiye algısı biraz sallandı ama çökmedi. Fırsatları kovalayacaklar. Para girişleri zamana yayılır... Bizim ülkemizde yürürken durup iş makinasının çalışmasını izleyen insanların ağız açıklığı en az Kapadokya'yı gören Japon turistinki kadardır. Tablo değil, inşaat görünce ağzın açık kalsın, emmoğlu!
Japon turist: Satış baskısı çok yüksek, büyüme zayıf, cari açık yüksek. Ben gerçekten endişeliyim... Şu melek figürü cahil birisine yol gösterircesine azizin elini zorla kitaba doğru bastırırıyor, müthiş. Mammamiya!
Türk turist: Satış baskısı yakında hafifler, tahvil fiyatları normal. Hiç panik yapma, emmoğlu!.. Bu arada Caravaggio'nun Medusa resmi beni de şaşırttı. Bayıldım. Nutkum tutuldu. Yıllardır müze geziyorum, böylesini görmedim.
Japon turist: Her kültürde heyecan anlatan sözler farklıdır. Siz mammamiya nasıl diyorsunuz?
Türk turist: Biz mi; çok kolay: Vay anasını be!

Anladığımız kadarıyla sıradan vatandaş kurun yükselişinden endişe duymuyor, Stendhal Sendromunu ciddiye almıyor. Türk turistin dediği gibi: Vay anasını be!

Hiç yorum yok: