14 Haziran 2012 Perşembe

Uzayda hayat var mı?

Meksika gelecek hafta G20 zirvesine ev sahipliği yapacak. Gözler Almanya’nın üzerinde. Avrupa’daki borç krizinin çözülmesi için yardımsever bir rol takınıp takınmayacağı büyük merak konusu. Sahnede görülmek istenen tek kahraman Almanya. Diğer ülkelerin hep birlikte Almanya’ya yalvaracaklarını öngörmek fazla zor bir çıkarım olmayacaktır. Güçler artık Almanya’nın duruma el koyması için birleşecek. Peki sizce Almanya kendisinden beklenen görevi yerine getirerek Avrupa ekonomisini yok olmaktan kurtarma hamlesini yapacak mı?

Son 30 yılını dünya dışı varlıkları araştırmaya adayan Kaliforniya Berkeley Üniversitesi, Porto Rico’daki Arecibo gözlem evindeki devasa radyo teleskoplarının topladığı verileri tarar. SETI adlı bu proje 1997 yılında Jodie Foster’ın rol aldığı Contact (Temas) adlı filme de konu olmuştur. Berkeley’deki bilim adamları teleskopların kaydettiği radyo frekanslarını inceleyerek dünya dışındaki zeki yaratıkları belirlemeyi hayal ederler. Bunu yaparken de son derece gelişmiş bilgisayarları kullanırlar. Fakat bir süre sonra bilgisayarların gelen çok fazla veriyi araştırmakta yeterli olmadığı fark edilir. Bu projenin durması anlamına gelebilecek bir sorundur. Peki daha büyük bir bilgisayar nasıl bulunacaktır?

1997 yılında bilim adamlarının aklına alışılmadık bir fikir gelir: Bir yerine binlerce bilgisayar!

Tüm dünyadaki bilim gönüllülerinin bu projeye katılması amaçlanır. Gönüllülerin bilgisayarları, kullanılmadıkları zamanlarda enerjilerini SETI projesi için analiz yapmaya ayıracaklardır. Bunun için yapılması gereken tek şey basit bir ekran koruyucuyu indirerek çalıştırmaktır. Her bilgisayar kendisine gönderilecek verileri tarayacak ve sonucu ana sisteme gönderecektir.

1999 Mayıs ayında başlayan projeye 100.000 kişinin katılması bekleniyordu. Ama sonuç beklenildiği gibi olmadı. 5.2 milyon kişi projeye destek vermişti. Guinness Rekorlar Kitabı projeyi tarihin en büyük bilgisayar işi olarak kayıtlarına geçirmişti. Bundan sonra artık geriye tek bir şey kalıyordu: Dünya dışı zeki yaratıklara ulaşmak!

Bilgisayarların yıllar içinde işlediği verinin haddi hesabı yoktu. Fakat sonuç şu ana kadar tam bir fiyasko olarak gerçekleşti. 1 Kasım 2004’te alınan çok düşük frekanslı bir sinyal dışında dünya dışı uygarlıkların varlığını kanıtlayan tek bir sinyale bile rastlanmamıştır.

Finansal krizin Avrupa’da derinleşmeye başladığı 2010 yılından bu yana oluşan sessizlik ortamında şu an herkesin güçlerini birleştirip aradığı tek bir frekans (ses) var: Almanya! Uzaydaki zeki akrabamızın Almanya olduğu düşünülüyor. Fakat Merkel’in sözleri açık: “Almanya’nın gücü sonsuz değil!”

İşte böyle bir ortamda acaba Almanya çöken Birlik ekonomisine gereken desteği verir mi? Ya da daha açık söylersek uzayda hayat var mı?

Hiç yorum yok: