21 Ağustos tarihli "Açığa Satış(Short Selling)" başlıklı yazımızda, açığa satış işleminin piyasanın hayati organlarından biri olduğunu ama çıplak açığa satışın (naked short selling) istismarı arttırdığını yazmıştık. Hatta birçok büyük şirketin, kendi hisseleri üzerinde bile çıplak açığa satış yaptığını belirtip bu haliyle, Wall Street'in Washington'un düzenleyici kurumu olduğu eleştirisini getirmiştik. Çünkü bu işlemleri sadece nitelikli yatırımcı denilen profesyoneller ve finans kuruluşları yapmakta, sıradan yatırımcılar yapamamaktaydı.
Amerika Sermaye Piyasası Kurumu (Securities and Exchange Commission-SEC), tüm hisse senetlerinde bugünden itibaren çıplak açığa satış işlemini yasakladı. Oyunun ortasında kuralları değiştirmek tabuta çivi çakmaktan fazla bir etki yaratır mı? Kanımızca hayır. Çünkü zaten tabana oturmuş finansal hisselerin daha da aşağıya düşmesi pek mümkün gözükmüyor.
Dün Goldman Sachs'ın finansal durumunun bozulduğunu ve çanların onlar için de çalmaya başladığını anlattığımız yazımızda, mortgage krizinden en az etkilenen bu şirketi, emtia borsalarında yaptığı işlemlerin zora soktuğunu yazmıştık. SEC'in bu noktada aldığı kararın yeterli olmayacağını, emtia future kontratlardan sorumlu kurumun (Commodity Futures Trading Commission-CFTC) da bu karar paralelinde düzenlemeleri devreye sokması gerekiyor. Petrol, altın ve gümüş kontratlardaki açığa satış işlemlerinin mutlaka sınırlamalara tabi olması zaruri bir durumdur. Hatta hisse senedi benzeri yapıları olan Exchange-Traded Fund(ETFs)'lar da düzenleme kapsamına alınmalıdır. Çünkü hedge fon yöneticileri uzun pozisyon aldıkları varlıkları riskten korumak için ETFs'lerde kısa pozisyon almaktadırlar. Bu da yavaş yavaş hisse fiyatlarını geriletmektedir.
Çıplak açığa satış işleminde, satılan hisse senetlerinin satın alım bedelleri takas merkezine yatırılmıyor. Bu da piyasanın etik işleyişini bozuyor. Fakat açığa satışçılar farklı bir görüş savunuyor. Onlara göre, açığa satış hisse fiyatını aşağı doğru yönlendirmiyor. Çünkü açığa satış genellikle para kazanamayan şirket hisselerine yapılıyor. Böylelikle de hisse fiyatı, gelecek dönemlerdeki nakit akışının yetersiz olacağı yansımasıyla aşağıya doğru geriliyor.
Düzenlemenin piyasaya neler getireceğini göreceğiz. W.Buffet'ın sözleriyle son noktayı koyalım: "Diğerleri korkuyorsa cesur olun, cesursa korkun."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder