15 Şubat 2014 Cumartesi

Hatalıysam, önüne yatayım!

Kadının aşağılanma ve şiddete maruz kaldığı, giderek daha fazla cinsel olarak nesneleştirildiği, erkeğin denetimi altına daha fazla girdiği ve varlığı erkeğe göre daha değersiz gibi görülmeye başlandığı tuhaf bir toplumda yaşıyoruz. Kadın erkeğin astı gibi algılanıyor neredeyse. Böyle olunca da kadına karşı işlenen suçlar da artıyor.

Bugün cinsel tacizin tanımı dünyanın her yerinde aynıdır. Kişilerin istemedikleri halde başkalarının cinsel yönelimlerine hedef olmaları durumuna cinsel taciz diyoruz. Herkesin malumudur ki tek yönlü bir davranıştır cinsel taciz. Kadınların erkeklere bu türlü bir istismar uygulayabileceklerini düşünmek en iyi tabirle hasta bir kafanın ürünüdür. Cinsel tacizin toplum içinde ne kadar yaygın olduğunu biliyoruz; peki ya finans dünyasında?

Cinsel tacizin finans sektöründe çalışan bayanlar üzerinde ne kadar yaygın olduğunu öğrenmek için iRRasyonel olarak basit bir anket yaptık. Gün boyunca müşterilere hizmet veren finans sektörü çalışanlarından 387 kişiye şu soruyu sorduk: "İşinizi yaparken hiç cinsel tacize maruz kaldınız mı?" Ulaşılan sonuç karşısında gerçekten nutkumuz tutuldu.

Finans sektöründe hizmet veren ve gün boyunca müşterilerinin finansal kararlarında kendilerine yardımcı olan 387 kişiden 371'i daha önce cinsel tacize maruz kaldığını söylüyordu. Bu sayı %96 gibi bir orana karşılık geliyordu ki, bu gerçekten inanılacak gibi değildi. Üstelik bu kişilerin neredeyse tamamına yakını bu tür uygunsuz davranışları bir defadan fazla yaşadığını söylüyordu. Tecavüz avına çıkan bu kadar çok erkeğin olması gerçekten inanılacak gibi değil. Güzel bir kadın geçerken işçilerin çaldığı ıslıkların geride kaldığını düşünüyorduk ama yanılmışız.

Şimdi bazıları şöyle düşünebilirler. Bir sohbette azıcık ileri gitmeyi tecavüz davasına döndürmenin ne anlamı var? Böyle düşünenler belki haklı olabilirler ama bu soruya kendileri yanıt verirken, taciz gören kişi yerine kızlarını ya da eşlerini koysunlar öncelikle. Bakalım yine aynı şekilde düşünebilecekler mi?

Sözü fazla uzatmanın bir anlamı yok. Erkek müşterilerin finansal kurumlardaki rezilliklerini yapılan araştırma fazlasıyla ortaya koyuyor. Bu konunun nedenleri üzerinde de duracak değiliz. Cinselliği bu kadar su yüzüne çıkmış bir toplumda psikoloji biliminin adı bile okunmuyorsa yapacak fazla bir şey kalmamış demektir. Kadınlar, zayıflıkları ve güzellikleriyle kadın avcılarının kurbanı olmaya tek başlarına karşı koymak zorundalar maalesef.

Rakamlar gerçekten şaşırtıcı. Herhangi bir sektörü kontrol grubu yapmadığımız için rakamların kıyaslanabilirliği konusunda bir şey söyleyemiyoruz. "Hatalıysam, lütfen bildir" diyerek son noktayı koyacağız ama bu tuhaf erkek toplumunda yeterli bir dikkat çekme yaratabilir miyiz bilmiyoruz. O nedenle daha dikkat çekici olsun diye günün popüler klişesi ile son noktayı koyalım: "Hatalıysam, önüne yatayım!"

Hiç yorum yok: