31 Ağustos 2008 Pazar

Banka iflasları ve SEC

Banka iflas haberlerini mümkün olduğunca yorumlamaya çalışıyoruz. Çünkü bir işletmenin batması ile bir bankanın batması aynı şey değildir. Bir şirket batarsa yaratacağı en büyük sorun istihdamken, bir bankanın batması makro ekonomik dengeler, tüketici güveni, gelecek kaygıları ve daha bir sürü etmen üzerinde aşağı yönlü baskıları arttıracaktır. Bu nedenle banka iflaslarının arkasındaki nedenler iyice araştırılmalıdır diye düşünüyorum.

Öncelikle, 2008 yılı içinde batan bankaların bir listesini verelim.

Integrity Bank, 29 Ağustos 2008
The Columbian Bank and Trust, 22 Ağustos 2008
First Priority Bank, 1 Ağustos 2008
First Heritage Bank, 25 temmuz 2008
First National Bank of Nevada, 25 Temmuz 2008
IndyMac Bank, 11 Temmuz 2008
First Integrity Bank, 30 Mayıs 2008
ANB Financial, 9 Mayıs 2008
Hume Bank, 7 Mart 2008
Douglass National Bank, 25 Ocak 2008

Amerika mevduat güvence fonu (FDIC), Integrity Bank'a Cuma günü el koydu. Pazartesi sabahına kadar unutulacak olsa da, 2008 yılı içinde batan 10. banka. Aktif büyüklüğü 1.1 milyar $, toplam mevduatı 974 milyon $. Mevduatın tamamı başka bir banka tarafından, FDIC'in fon takviyesiyle mudilere ödenecek.
Oteriteler, Mayıs ayı içinde Integrity Bank'a çağrıda bulunarak sermayesini 2 ay içinde 40 milyon $ arttırmasını istemişti. Fakat bankanın bu çağrıyı bugüne kadar yanıtlayamamış olması sonunu hazırladı.

Bloomberg'in haberine göre, banka iflasları son 14 yılın en hızlı seviyesinde. Krizin 2007'den beri şirketlere verdiği net zarar ise 505 milyar $.

Banka iflaslarının arkasındaki en önemli nedenlerden biri kontrol dışı büyüme.Biraz geriye gidelim.2005 yılında gazeteler tek bir habere odaklanmıştı. Eğer Christopher Cox yeni Sermaye Piyasaları(SEC) başkanı olarak atanırsa, daha fazla bırakın yapsınlar (laissez-faire) yaklaşımının hakim olacağı yazılıyordu. Öyle de oldu...

Avrupalı bankacılar, Amerikalı bankaların da Uluslararası Muhasebe Standartları düzenlemelerine tabi olması gerektiğini vurguluyor. Çünkü SEC standartlarını güvenilir bulmuyorlar. Bunda da haksız sayılmazlar. Daha önceki yazılarımızda, muhasebe standartlarının istismara fazlasıyla açık olduğunu birçok örnekle vurgulamıştık. Başkan Cox, Amerikalı ve uluslararası yatırımcılar için minimum koruma düzeyi sağlayan düzenlemeleri hayata geçirmekte hiç tereddüt etmedi ve bugün gelinen piyasa odaklı bankacılığın temellerini fazlasıyla sağlamlaştırdı.

Bundan sonra yeni krizlerin kapıda olduğu söyleniyor. Mortgage taksitlerinin ödendiği kredi kartı tahakkuklarındaki artış, ticari mortgage kredilerdeki gecikmeler, öğrenci kredilerinin geri ödemelerindeki yüksek faiz engeli... Artık alınan önlemler ne kadar sert olursa olsun, geçmişin hatalarını kurtarmaya yetmiyor.

Hiç yorum yok: