29 Nisan 2009 Çarşamba

Rakamlar yalan söylemez!



ABD’nin birinci çeyrek milli geliri %6.1 gibi büyük bir oranda gerileme gösterdi. Bunun tek sevindirici tarafı, geçen yılın dördüncü çeyreğindeki %6.3 küçülmenin 0.2 puan gerisinde kalmasıydı.

Dow Jones endeksinin bu dataya rağmen keskin bir yükselişle açılması, ABD borsalarının ABD ekonomisinden etkilenmeyen bir yapıya büründüğünü göstermiştir sanırız. Wall Street casino’su ‘decouplingsever’leri fazlasıyla memnun etmiştir herhalde.

Önümüzdeki dönem için beklentiler her zamanki gibi iyimser. Ertelenen talebin şişen stoklar üzerinde zorunlu bir düzeltme yapacağı olgusu kuramsal yaklaşımların en inandırıcı olanı. İhracatın %30 ithalatın %34 düşmesi halkın tüketimi kestiğini açıkça gösteriyor zaten.

Fakat işlerin düzeliyor olduğunu söylemek fazla proaktif davranmak olacaktır. Böyle bir ortamda işlerin sadece yardım paketlerini hazırlayanlar için düzeldiğini söyleyebiliriz ancak. Görünen daha büyük devlet müdahalelerin yakında gerekebileceği.

Domuz gribinden, kapanan fabrikalara kadar her türlü malzemeyi hisse senedi piyasaları için alım fırsatı olarak yorumlayan piyasa aktörleri için %6.1’lik gerilemeden daha önemli bir alım fırsatı olamaz herhalde. 2014’deki düzelme için acele etmek gerekiyor ne de olsa! Küçülme rakamı da beklentilerden daha iyi çıkmıştır muhtemelen. Öyleyse ekonomi düzeliyor, ralli zamanı!

Eğer Warren Buffett’ın dediği doğruysa korkmamız gerekiyor: “Başkaları alıyorsa korkun, başkaları korkuyorsa alın.”

Zaten uzmanlar Nisan rakamlarındaki düşüşün Mart’tan daha keskin olduğunu şimdiden söylüyorlar. Sipariş iptalleri ajanslara yağmur gibi düşüyor. Personel kıyımları herkesin malumu. Böyle bir durumda iyileşmeden bahsetmek çöl çadırında padişah rüyası görmek olur.

Dataların olumsuzluğuna kapılmak doğru değil! Mutlaka pembe hayaller kurdurtan birine rastlarsınız. Büyüme rakamları olumsuz mu, işsizliğe bak! Kötü mü, konut başlangıçlarını dene! Olmadı mı, borsalara izle! Düşüşte mi, future işlemleri kontrol et! Future endeksler yükseliyor mu! Tamam işte, geleceğe güvenle bakabilirsin artık. Öyleyse harcamaya bugünden başlamaman için bir neden kalmadı.

Eğer işsiz kalanlar ellerindeki son paraları borsaya yatırdılarsa çoktan zengin olmuşlardır zaten. Birinci çeyrek küçülme rakamının %8 ya da %10’a düzeltmesi geldiğinde, ki fazla gecikmeyecektir, şu anda girenler bile zengin olabilirler.

Borç güdümlü balon ekonomisi fırsatlar sunmaya devam ediyor…

Hiç yorum yok: