ABD’de başlayan finansal krizin Avrupa’ya sıçramasından sonra daha derin bir hal aldığı görülüyor. İzlanda’nın çöküşünün Avrupa’dan izole olmadığı kesin. Özellikle büyük Avrupa bankaları çöküşün eşiğine gelmiş durumda. Avrupa Birliği ise bankaları kurtarma konusunda kararlı. Peki, bu başarılabilecek mi?
Batmayacak kadar büyük (too big to fail) olan bu bankalar, kurtarılabilecek kadar da büyük mü acaba? Bazı rakamlarla bu konuya açıklık getirerek yorumu her zamanki gibi okuyucuya bırakalım.
İngiltere’nin milli geliri 2.8 trilyon $. Sadece RBS’nin yönettiği aktiflerin toplam büyüklüğü 3.8 trilyon $. Yani milli gelirin 1,36 katı. HSBC ve Barclays’i de eklersek 8.6 trilyon $ oluyor 3 bankanın varlık büyüklüğü.
Fransa’nın milli geliri 2.6 trilyon $. Dört Fransız bankası BNP, SocGen, Dexia ve Agricole’un toplam varlık hacmi 6.7 trilyon $. Milli gelirin 2,59 katı.
Almanya’nın milli geliri 3.3 trilyon $. Tek başına Deutsche Bank’ın yönettiği aktifler 2.7 trilyon $. Milli gelirin %83’üne karşılık geliyor.
Hollanda’nın milli geliri 777 milyar $. ING’nin varlık toplamı 1.8 trilyon $. Milli gelirin 2,32 katı. Fortis’i de ilave edersek aktifler 2.9 trilyon $’a çıkıyor. İki bankanın yönettiği varlıklar, tüm ülkenin bir yıl içinde yarattığı milli gelirin 3,85 katı.
İsviçre’nin milli geliri 313 milyar $. UBS ve Credit Suisse’in toplam aktif büyüklüğü 3 trilyon $. Milli gelirin 9,58 katı.
Danimarka’nın milli geliri 312 milyar $. Danske Bank’ın varlık toplamı 615 milyar $. Milli gelirin 1,97 katı.
Liste İsveç, İrlanda, Avusturya diye sürdürülebilir. Ama ne kadar uzatsak da görüntü Avrupa’nın her yanında aynı. Yakında bu bankaların kurtarılabilecek kadar büyük olup olmadıklarını göreceğiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder