3 Ekim 2008 Cuma

Wachovia'dan Sonrası


26 Eylül tarihli "Washington Mutual Satıldı!" başlıklı yazımızda, Amerikan finans tarihinin en büyük iflası olan WaMu'dan bahsetmiştik. WaMu'nun en büyük finansal başarısızlık koltuğunun tepesinde oturması fazla uzun sürmedi. Bugün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (FDIC) el koyduğu Wachovia Bank'ı Wells Fargo'ya sattığını duyurdu. Böylece Amerikan tarihinin en büyük iflasının adı Wachovia Bank olarak değişmiş oldu.

Wells Fargo'nun bu satınalma için ödeyeceği tutar 15.1 milyar $. Birleşme sonrası bankanın toplam aktifleri 1.42 trilyon $'a yükselirken, mevduat hacmi 787 milyar $'a ve şube sayısı 10.761'e yükselecek.

Hazine sekreteri H.Paulson, Wachovia'nın iflasını sistematik risk seviyesinin yüksekliğine bağladı. Sistematik risk, portföy çeşitlendirmesiyle azaltılamayan risk olarak tanımlanıyor. Örneğin portföyünüz fiyat değişimlerine karşı mükemmel derecede hedge edilmiş bir yapıya sahip olsun. Böylece pazar riskiniz minimum seviyede olacaktır. Ama eğer ekonomide bir çalkalanma olur veya pazar tümüyle batarsa, sistematik risk portföyünüzü tahrip eder. Tıpkı mortgage pazarının Amerikada komple çökmesi gibi. Sistematik riski azaltma yöntemleri mevcut olsa da Hedge Fonların bu riski sürekli körüklemeleri, "batmayacak kadar büyük" (too big to fail) olan bankaları bile teker teker batırmaya başlamıştır.

29 Eylül itibariyle Fortis'in batmasına sebep olan, subprime krizinin yanında, yaklaşık bir yıl önceki 70 milyar EURO'luk ABN AMRO'nun satın almasıydı. Eğer biraz beklenilseydi, bu paraya Amerikadaki tüm bankaları satın alabileceklerlerdi. Fortis de batmayacaktı. Dünyayı yöneten finasçıların ne kadar ileriyi görebildiklerini göstermesi açısından çarpıcı bir örnek olarak tarihte yerini alacaktır sanırız.

Hiç yorum yok: