27 Şubat 2009 Cuma

Eurozone üzerindeki dağılma senaryoları


Avrupa Birliği dağılmanın eşiğinde!

Birçok insan birliğin kaderinin belirsiz olduğunda kararlı. Düşüncenin arkasındaki teori, tek bir para birimi ile çok sayıda ekonomiyi yönetmenin zorluğu. Örneğin Yunanistan ve İtalya kendi para birimlerine sahip olsalar, piyasalarını rahatlatmak için daha fazla likidite enjekte edebileceklerdi. Fakat bugün sadece Almanya’nın izin verdiği ölçüde bunu yapabiliyorlar.

Krizin her gün biraz daha derinleştiği Avrupa’da beklentiler giderek sönükleşiyor. Hayman Advisors LP adlı finans kuruluşunun, birliğin para sisteminin çökeceği senaryosu üzerine pozisyon aldığını açıklaması karamsarlığı daha da arttırdı. Hayman Advisors LP, kriz başlamadan önce, subprime piyasasının yıkılacağı üzerine aldığı pozisyonla 500 milyon $ kazanarak finans çevrelerinde büyük sükse yapmıştı.

Şirketin global piyasalardan sorumlu yöneticisi Richard Howard, Almanya’nın kendi ekonomisini düzeltmeyi tercih edeceğini, Avusturya, İtalya, İspanya gibi birliğin sıkıntılı ülkelerinden uzak duracağını öngörüyor. Senaryoya göre, eğer bu ülkelerden biri, kendi borçlarını ödeyemeyip tahakkuka düşerse, Almanya euro’yu terk edebilir. Bu da çözülmeyi tetikler.

Peki, birliğin tahakkuk ihtimali yüksek ülkelerine gerekli yardım gelmez mi? Parasal birliğin dağılmasında kilit nokta burası. Bu ihtimal şimdilik herkes tarafından düşük bulunuyor. Fakat Almanya’da seçim yılına girilmiş olması, birliğin önceliklerinin ikinci plana atılma ihtimalini güçlendiriyor. Societe Generale, “Almanya seçim nedeniyle yardım planına karşı gelebilir” derken, ABN Amro, “Avrupa’nın Subprime krizi başlıyor” şeklinde yorumlarda bulunuyor.

Richard Howard, bu senaryo paralelinde alınan pozisyonun parasal tutarını belirtmezken, sadece şu yorumu yaptı: “Subprime balonunun patlayacağına da kimse inanmıyordu, ama patladı. Şu an aynı şeyleri eurozone için söylüyoruz.”

“Bankaların kamulaştırılmasından sonra sıra ülkelerde!” başlıklı yazımızda, birliğin, ekonomisi bozulan ülkelere gereken desteği vereceğini anlatmıştık. Fakat R.Howard gibi düşünen yatırımcılar, yaşanan krizin, düzelmeye başlamadan önce derinleşmesini sürdüreceğini ve Almanya, Fransa gibi güçlü ülkelerin, İspanya ve Yunanistan gibi kırılganlığı yüksek ülkelere yardım etmekte tereddüt edeceğine inanıyorlar.

Neler olacağını yakında göreceğiz.

Hiç yorum yok: