26 Şubat 2009 Perşembe

Tarihin en büyük banka zararı!



Birçok yönüyle 1929 Ekonomik Buhranı’ndan sonraki en büyük finansal felaket olarak nitelendirilen subprime krizi bugün, İngiltere kurumsal tarihinin en büyük zararını yaratarak yeni bir aşamaya girdi. 282 yıllık Royal Bank of Scotland (RBS), 2008 yılı içinde 24.1 milyar pound (34.3 milyar $) zarar ettiğini açıkladı.

İkinci kamulaştırma dalgası üzerindeki kararsızlık bulutlarını kaldıran RBS’nin zararının 15 milyar pound’dan fazlası, Hollanda merkezli ABN Ambro’nun, krizin başlamasından 3 ay önce satın alınması sonrası oluşan şerefiye değer düşüklüğünden kaynaklandığı belirtiliyor. 70 milyar Euro’ya satın alınan ABN Ambro’nun piyasa değerindeki düşüşün RBS’nin mali tablolarına aktarılması, 325 milyar pound’luk sorunlu varlık (toksik) için Hazine garantisinin yolda olduğu haberlerini yeniden gündeme taşıdı.

Pervasız ve düşüncesiz RBS yönetimi, aldığı sorumsuz riskler nedeniyle bu tarihi yüz kızartıcı sonucu yarattı. Şirketin %70 hissesinin devlet tarafından kamulaştırılması ve kontrolün ele geçirilmesinden sonra tüm yönetim zaten tasfiye edilmişti. Fakat şu anda en iyi müşteriler dahil kredilerin durdurulacağı açıklandı. Tam bir global eziyet. Bu sonucu yarattığı düşünülen kişi ise Sir Fred Goodwin.

Banka CEO’ları içinde en karizmatiklerden biri olarak tasvir edilen Sir F.Goodwin için belirlenen emekli ikramiyesi bile verilmeden kovuldu. Düşmancıl bir bankacılık modeliyle ardı ardına banka satın alarak RBS’yi büyüttü. NatWest, Coutts, Adam&Co, Direct Line, Ulster Bank, Churchill&Citizens ve konsorsiyumla alınan ABN Amro. Ve birkaç ay sonra patlayan RBS balonu ve kovulan Sir Fred Goodwin.

İngiltere’de alışılmadık şeyler olmaya devam ediyor. Sistematik kriz tüm önlemlere rağmen her gün biraz daha genişliyor. Bakalım nerede duracak.

Hiç yorum yok: