30 Ocak 2009 Cuma

Hedge fonların son ürünü: Altın Hisseleri (Gold Shares)



Sermaye piyasalarında yaygın bir inanış vardır. Herkes çekingen davranıyorsa cesur, cesur davranıyorsa çekingen olun. Bu kulağa hoş gelen sözü hayata geçirmek, sanırız herkes için o kadar kolay olmamakta; eğer adınız hedge fon değilse tabi.

Güçlü ülkelerin para birimlerine karşı artan devalüasyon ve enflasyon endişeleri, yatırımlarını büyük ölçüde bu para birimlerinde değerlendiren yatırımcıların, alışılmadık adımlar atmalarına sebep oluyor. Özellikle bazı hedge fonlar, yeni geliştirdikleri altına endeksli bir hisse senedi türü ile yatırımcıları etkilemeye çalışıyor.

Altın fiyatlarının son bir yıl içinde %35 artarak 920 $ olması, yatırımcıların dikkatlerini altına yönlendirmelerine neden oldu. Fakat külçe altın ve altına endeksli fonların (ETF) yatırımcı beklentilerini karşılamada yeterli görünmemesi, yani kaldıraç etkisini kullanamamaları, hedge fonları yeni arayışlara sevketti.

Hedge fonların, dot-com ve mortgage balonlarından sonra, “bu kez farklı” dedikleri son ürün Altın Hisseleri (Gold Shares).

Altın hisseleri, kısaca altına endeksli senetler olarak tanımlanabilir. Yatırımcılardan toplanan nakit parayla, öncelikle piyasadan altın satın alınıyor. Satın alınan altınlar daha sonra tekrar satılıyor. Burada hemen eklemek gerekiyor. Satılan altınların kiralama olarak elden çıkarıldığı gözden kaçırılmamalıdır. Daha sonra sağlanan nakitle, haftalık bazlı altın alım hakkı veren forward sözleşmesi yapılır. Yani kiralanan altınla faiz geliri elde edilirken, forward işlemi ile de fiyat değişim riski ve kaldıraç etkisi yaratılır.

Altın hisselerini satan henüz fazla hedge fon bulunmuyor . Fakat önümüzdeki günlerde, kaldıraç ve yüksek getiri imkanı veren bu yeni ürüne karşı sempatinin artarak büyümesi bekleniyor. Çünkü fiyatının artacağı düşünülen tek varlık olarak sadece altın kaldı.

Hedge fonların şu ana kadar hedge etmekte pek başarılı oldukları söylenemez. Bakalım bu kötü şöhreti bu sefer değiştirebilecekler mi?

Hiç yorum yok: