Geçen hafta verdiği demeçlerle piyasaları ümitlendiren Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin bugünkü açıklamaları derin bir öfke ve belirsizlik yarattı. Piyasalar Draghi’nin sözleri karşısında adeta donakaldı. Yatırımcılar yatırım kararlarını ne yönde vermeleri gerektiğini bilemediler. Herkes şaşkınlık içinde birbirine baktı. Böyle kritik bir dönemde acaba Draghi’nin hamlesi nasıl yorumlanmalı?
Milattan önce 200’lü yıllarda Çin İmparatorluğu büyük bir kargaşa ve kaosun içindedir. Halkı bu karmaşadan kurtarmak isteyen Xiang Yu adlı bir kumandan ordusuyla birlikte hanedanlığa baş kaldırır. Saldırıya geçmek için birliklerini gemilerle Yang-tze nehrinin karşı kıyısına geçirerek düşman topraklarına girer. Artık savaşın başlaması an meselesidir. Gemileri limana bağlayarak karaya çıkarlar. Sessizce güneşin doğması ve savaşın başlaması beklenmektedir.
Xiang Yu’nun askerleri sabaha karşı dehşet içinde uyanırlar. Limandaki gemiler alev alev yanmaktadır. Düşmanlar sessizce gelmiş ve gemilerini yakmıştır. Gemiler onların güvenlik kalkanıdır ve gerektiğinde onlara binip oradan kaçabileceklerdir. Fakat bu ihtimal ortadan kalkmaktadır. Askerler hemen yataklarından kalkıp limana doğru hücum ederler. Gemilerini yakan düşmanlarla savaşmak niyetindedirler. Ama gördükleri manzara karşısında gözlerine inanamazlar. Gemileri yakan Çinli askerler değil, kendi komutanları Xiang Yu’dur. Xiang Yu sadece gemileri değil, ordunun erzak, araç ve gereçlerini de yakmıştır. Xiang Yu’nun askerleri şaşkın şaşkın birbirlerine bakmaktadırlar.
Fakat şaşkınlık uzun sürmez. Çünkü Xiang Yu’nun askerlerinin düşüneceği fazla bir şey kalmamıştır. Artık yapmaları gereken tek seçenekleri kalmıştır. Mızraklarını ve yaylarını alarak düşmana saldırmak! Öyle de yaparlar. Kısa sürede Çin Hanedanlığının ordularını yok ederek savaşı kazanırlar.
Zafer ya da ölüm dışında seçeneği olmayan Xiang Yu’nun ordusu stratejik bir hamleyle zafere ulaşmayı başarmıştır. Fakat bu her zaman başarılı bir strateji olmayabilir. Yatırımcıları şaşkınlığa ve korkuya sürükleyen Draghi’nin bugünkü stratejisi de piyasalara zafer ve ölüm seçenekleri sunmuştur. Geçen hafta savaş için gerekli aksiyonu alan Draghi, en güvenilir gemisi olan piyasalara likidite enjekte etmeyi bu hafta yakmıştır. Avrupa’nın sorunlu ülkelerine parasal takviye yapılmadığı sürece piyasalar için sadece iki seçenek kalacaktır. Zafer ya da ölüm!
Piyasaların böyle bir krizle mücadelesinin zafer getirmeme olasılığının daha yüksek olduğu ortadadır. Xiang Yu’nun askerleri güçlü ve onurluydu. Oysa krizle mücadele eden birçok ülke yorgun ve güvenilirliğini kaybetmiş durumda. Sizce böyle bir durumda Xiang Hu rolüne soyunan Draghi piyasaları zafere sürükleyebilir mi?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder