Merkez bankalarının piyasalara şıkıştıklarında likidite sağlaması, yatırımcıların sıradan bir beklentisi haline dönüştü. Piyasalara bir şekilde para enjekte etme finansal krizin başlamasıyla birlikte İngiltere Merkez Bankasının(BOE) yaratıcısı olduğu bir işlem. Tıpkı bir ağrı kesici gibi piyasalara rahatlama getirdiğini gören ABD Merkez Bankası FED de kısa sürede bu ilaca başvurmuştu. Ardından diğer merkez bankaları gelmişti. Krizin başından bu yana kadar en etkili yöntem olarak piyasaları fonlamayı rahatlıkla gösterebiliriz. Çünkü her Merkez Bankası kendi piyasasına uygun bir para enjekte etme şekli belirleyerek bunu yapmıştı. Yani operasyona kendine uygun bir ruh katmıştı. İngiltere hisse senedi ve tahvilleri satın alırken, ABD sorunlu varlıkları ve uzun vadeli hazine bonolarını almış, ECB ise daha farklı bir model kullanmıştı. İlk başlarda uygulandığında dikkat çekmeyen bu basit model kısa bir süre sonra merkez bankaları tarafından taklit edildikçe bir kahramana dönüştü. Hem yatırımcılar, hem vatandaşlar parasal gevşemeyi büyük bir heyecanla sürekli beklemeye başladılar. Peki ama neden?
Müzik tarihinin gelmiş geçmiş en başarılı, yaratıcı ve etkileyici rock grubu birçoklarına göre hala Led Zeppelin’dir. 1966 yılında kurulan grup 1969 yılına kadar oldukça sıradan bir grup olarak hayatını sürdürdü. Fakat 7 Kasım 1969’da müzik otoritelerinin bugün bile en önemli 3 rock şarkısından biri olarak kabul ettiği “Whole Lotta Love” piyasaya çıkar. Şarkı bir anda hit olur. Vietnam’daki tanklardan Akdeniz plajlarına kadar her yerde bu şarkı çalmaktadır. Bir kere dinleyenin bir kere daha ve sonra bir kere daha dinlemek istediği büyülü bir şarkıdır Whole Lotta Love. Bu gerçek bugün bile değişmemiştir. Şarkı Led Zeppelin’i tüm dünyada bir efsane haline getirmiştir.
Led Zeppelin tam iki yıl sonra 8 Kasım 1971 yılında farklı dünyalardan bir şarkı daha getirir dünyalı müzikseverlere. “Stairway to Heaven” adlı şarkı Led Zeppelin efsanesini bir daha yok olmaz bir gerçeğe döndürür. Herkesin hayatı boyunca en az bir kere mutlaka dinlemesi gereken bu şarkı, dinleyenleri farklı dünyalara götürmektedir. Dinleyenler o ana kadar böyle bir şarkı dinlemediklerine öylesine emindirler ki böyle bir parçanın nasıl yazılıp bestelendiğine inanamamaktadırlar.
Sözleri ve müzikleriyle o ana kadar yapılan hiçbir şarkıya benzemeyen bu iki şarkı Led Zeppelin’i asla unutulmayacak bir müzik efsanesi haline getirmişti. Peki ama bu iki şarkı nasıl bestelenmişti?
Birçok rock müzik severin bugün bile daha iyisi yapılamaz dediği bu iki şarkının hem sözlerinin hem de müziklerinin taklit olduğu ortaya çıktığında herkes derin bir şaşkınlık yaşamıştı. Whole Lotta Love adlı parçayı 7 yıl önce Muddy Waters “You Need Love” olarak söylemişti ve Whole Lotta Love fikri mülkiyetlerin korunması sınırlamalarına göre taklitti. Stairway to Heaven adlı şarkının unutulmaz giriş kısmı ve gitar solosu ise Spirit adlı grubun “Taurus” adlı şarkısının aynısıydı. Müzikseverleri şok eden bu durum mahkemede Led Zeppelin üyelerini pek şok etmemişti. Cevapları kısa ve netti: “Evet, çaldık!”
Bugün Led Zeppelin efsanesini yaratan bu iki şarkı, fikri mülkiyetin korunması düzenlemelerine göre intihal sayılsa da öncülleri olan her iki şarkıda da olmayan bir şey bu şarkılarda vardı. Led Zeppelin her iki şarkıya da farklı bir ruh vermiş ve insanlara bunun farklı olduğunu inandırmıştı. Şarkılar insan ruhuna uygun hale döndürülmüş ve tarihin en büyük müziksel yaratıcılıklarından ikisi yapılmıştı.
Bugün piyasaların hem FED’den hem de ECB’den sürekli yeni bir parasal gevşeme beklemesinin arkasında da bu olgu vardır. Her yeni nakit enjektesi ile piyasalara yeni bir ruh verilmektedir. Ekonomik hayat üzerinde parasal bir rahatlık yaratan bu ruh, Whole Lotta Love ya da Stairway To Heaven kadar yapaydır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder