29 Kasım 2012 Perşembe

Quod erat demonstrandum

Krize karşı yapılan tüm müdahaleler istenilen sonucu vermeyince geriye tek seçenek kalmış gibi görünüyor: Vatandaşlar.

Kemer sıkma tedbirleri, artan vergiler, işten çıkarmalar ve daha birçok tedbir. Büyük şirketlerin, merkez bankalarının, politikacıların hem yarattığı hem de çözemediği krizi yine sıradan insanların çözmesi bekleniyor. Tüm dünyada vatandaşların yapacağı fazla bir şey yok. Belki biraz öğünmekten başka…

1990 yılında yayınlanan ABD yapımı Northern Exposure (ülkemizde Kuzeyde Bir Yer adıyla yayınlanmıştı) adlı diziyi hatırlayanlar olacaktır. Alaska’nın Cicely adlı kasabasındaki bir grup insanın sıradan hayatlarını felsefik bir romantizmle anlatan dizi Altın Küre ve Emmy gibi birçok ödül kazanmıştı. Dizinin kahramanlarından radyo programcısı Chris Stevens, bir defasında Cicely halkına radyodan şöyle sesleniyordu: “Bu ülkenin en dahi insanları ne başkanlar, ne yöneticiler, ne büyükelçiler ne de haberleri kaplayan şöhretli kişilerdir. Bu ülkenin en dahi insanları her zaman ve en fazla sıradan insanlardır.”

Chris Stevens’ın söyledikleri finansal krizden bizi kim çıkaracak sorusu için de geçerlidir. Bizi bu krizden çıkaracak olan ne devasa şirketler, ne politika yapıcıları ne de merkez bankalarıdır; sadece sıradan insanlardır.

Qed.

Matematik bilimiyle uğraşanlar, teorilerini ispat için yazdıkları sayfaların sonunu “qed” yazarak bitirirler. Latince quod erat demonstrandum. Türkçe söylersek, işte cevap budur!

Hiç yorum yok: