24 Aralık 2010 Cuma

Rapor Okuyan Yazılımlar

Ekonomi ve finansla ilgili işlerde çalışanların zaman zaman zevk aldıkları zaman zaman da uzunlukları ve sayıca fazlalıkları nedeniyle bunaldıkları işlerin başında gelir rapor okumak. Gerçekten de yoğun iş yükünün yanında bir de arkası kesilmeyen raporları okuyup bunlardan işaretler çıkarmak hiç kolay bir iş değildir. Artık bu işi yapan bilgisayar yazılımları olduğunu biliyor muydunuz?

Milyonlarca matematiksel veriyi işleyerek piyasaların yönünü ortaya koyan yazılım üreticileri şimdilerde kendilerine yeni bir alan bulmuş görünüyorlar: Raporlar!

Wall Street’teki birçok finansçı bu günlerde son derece hızlı bir şekilde haberleri, raporları, blogları, şirketlerin web sitelerini ve hatta twitter mesajlarını okuyan ve bu haberlerin piyasaların yönü hakkında kısaca ne dediğini söyleyen yazılımları kullanmaya başladı. Bu yazılımlar “en çok okunan” veya listeleme yapan programların oldukça ilerisinde özelliklere sahip. Makale içindeki cümleleri, sözcükleri hatta : ) gibi chat öğelerini bile ayrıştırabilecek seviyedeler. Sonrasında da herhangi bir manuel işlem veya dış müdahale olmaksızın okuduklarını yorumlayarak piyasaların ne yöne hareket edebileceğini söyleyebiliyorlar.

Özellikle volatilitenin yüksek olduğu, piyasaların güçlü şekilde dalgalandığı zamanlarda bu yazılımlar yatırımcılara rahat bir nefes aldırıyor. Bilginin en önemli emtia sayıldığı günümüz dünyasında bu tür enstrumanların rekabet yeteneğini de arttırdığı ortada. Bu yazılımlardan bir kısmı okudukları raporlardaki rakamları ve yorumları ayrıştırabilecek özellikteler.

Yıllarca rapor okuyarak, haber kanalları, basın açıklamalarını takip ederek kararlarını oluşturmaya çalışan yatırımcılar bu dil bilim temelli yazılımları kullanmaya oldukça beğeneceklerdir. Çünkü bu yazılımların bazıları son derece ileri bir teknolojiyi kullanıyor. Okudukları yazılardaki duygusal sözcüklerin değişimini bile ayırt edebiliyorlar.

Bu programları sistemlerine entegre eden firmalar bu yazılımdan gelen olumsuz bir uyarı sonrasında sistemlerini otomatik olarak durdurarak işlem yapılmasını önlemekteler. Ama bu özellikleriyle piyasalara çok hızlı bir şekilde yön verdikleri de söylenebilir. Bu yılın Mayıs ayı içinde Yunanistan krizinin derinleşmeye başladığı ilk günlerde bir makalede yer alan abbys (uçurum) sözcüğünü satış olarak yorumlayan yazılımlar bir anda sistemleri satış emirleri ile kilitlemişti.

Finansal piyasaların bu son icadının gelişen teknolojiyle birlikte finansal sistemde giderek daha fazla yer alması bakalım zaten yeterince karmaşık olan bu finansal sistemi nereye götürecek!

(Reklam ögeleri içermemesi nedeniyle bu yazılımların isimleri makalede kullanılmamıştır.)

Hiç yorum yok: