12 Ağustos 2015 Çarşamba

Ekonomi kanallarında yorum yapması gereken 5 yorumcu!

Televizyonlardaki ekonomi yorumcuları giderek toplumdan soyutlanan bir yorum tarzı yarattılar. Anlatılanlardan insanların bir şey anlamadığı açık ama yine de bu bol retorikli tarzı sürdürmeye istekliler. İnsanların büyük bölümü artık bu tür yorumlara pek aldırış etmiyor. Yorumları faydalı bulduğunu düşünenler ise aşırı iyimserler. Çünkü bu yorumların somut yatırım kararlarına girdi yapılması oldukça güç. Görelilik en son safhada; tıpkı şu fıkrada olduğu gibi:

Adam dua etmektedir. "Tanrım," der, "bir soru sorabilir miyim?"
"Tamam," der Tanrı. "Sor bakalım."
"Tanrım, senin için bir milyon yıl bir saniyedir diyorlar, doğru mu?"
"Evet, doğru."
"Peki, bir milyon dolar senin için nedir?"
"Benim için bir milyon dolar bir senttir evladım."
"A, iyi, o zaman bana bir sent verebilir misin?"
"Tabi, evladım, bir saniye beklersen..."

Fıkradaki kadar yüksek görelilik yorumların kullanım değerini oldukça düşürüyor. Ekonomi yorumculuğunu faydasızlaştıran retorik çılgınlığı insanları başka arayışlara yöneltmiş durumda. Ekonomi kanallarının aldığı ratingin çok daha fazlasına sahip analist ve yorumcular sosyal medyadan bu boşluğu doldurmaya başlamışlar bile. Artık birçok kişi haberlerin yatırım kararlarına etkisini bu analistlerin yorumları ile anlamlandırıyor. Son derece başarılı olan birkaçı diğerlerinden ayrılmış görünüyor. Sosyal medya üzerinden hem finansal okuryazarlık eğitimi veriyorlar hem de ekonomi yorumculuğu yapıyorlar. Gerçekçi, dürüst ve açık sözlüler. Çıkar gözetmeden ve tarafsızlıkla her konuyu yorumluyorlar. Ekonomi kanallarında bu tür yorumcular olsa kanalların ratingi bir anda zıplayabilir. İnovasyon yeteneği gelişmemiş ekonomi televizyonculuğumuz ise henüz bu insanları fark etmiş görünmüyor. Belki bir gün fark eder.

Siz de ekonomi kanallarındaki yorumculardan sıkıldıysanız, bu yorumcuları şimdilik sosyal medyadan izleyerek yatırım kararlarınıza yön verebilirsiniz. İleride belki televizyondan da... Yaptıkları yorumlarla öne çıkan beş yorumcuyu sizler için listeledik.

Ekonomi kanallarında yorum yapması gereken 5 yorumcu:

1- Halil Buhur (@Halil_Buhur)
Bu liste öncelik sıralaması gözetilerek hazırlanmamış olsa da Halil Buhur'un en tepeye konması yatırım etiği açısından da doğru bir karar olacaktır. Uzun vadeli yatırım anlayışının yıllardır bıkmadan savunuculuğunu yaparak insanları spekülatif gelgitlerden uzak tutmaya çalışan gerçek bir yatırımcı dostu. Küçük yatırımcıların bin bir güçlükle biriktirdikleri tasarruflarını en doğru şekilde değerlendirmeleri için gerçekçilikten ödün vermeyen biri. Günlük gelişmeleri uzun vadeli değer yatırımcılığı açısından yorumlayan bir yorumcu. "Kendimi borsacı sanarak dokuz yılımı boşa geçirdim," diyerek çıktığı yolda saygıyı fazlasıyla hak ediyor. Gelişmiş bir finansal piyasada bu kadar saygıdeğer biri çoktan zengin olurdu ama bizde durum biraz farklı. Yıllardır finansal okuryazarlığa milyonlar harcayan kuruluşlar binlerce kişiye yatırımın gerçek anlamını öğreten bu yorumcuya bırakın teşekkür etmeyi, acaba farkına varmışlar mıdır?

2- HAKANPAŞA (@_HAKANPASA_)
Yüksek bir entellektüellik ve geniş bir vizyonel bakış açısıyla yaptığı yorumlarla trade eden yatırımcılara analitik değerlendirmeler sunan başarılı bir yorumcu. Hiçbir yatırım uzmanının cesaret edemeyeciği bir bakış açısıyla yarattığı sıfır kayıplı yatırım anlayışı ile ilerici bir finans zekasına sahip. Dürüst ve hatalarından ders alarak daha doğru yorum yapmanın peşinde tutkulu bir yorumcu.

3- Levent Doğan (@PusulaFX)
Matematik lisansı olan bir Fizik öğretmeni. Teknik analizi ondan daha yaratıcı yorumlayabilecek bir yorumcu bulmak zor olsa gerek. Herkesin baktığından veya gördüğünden para kazanılmayacağını açıkça söylüyor. TV'deki finans programlarını seyrederek para kazanmanın zor olduğunu her fırsatta vurguluyor. Şu sözleri gerçeği açıklıkla ortaya koyuyor zaten: "TV kanallarına çıkan insanların çoğu kurumda çalışıyor ve o işten ekmek yiyorlar. Adam a diyor ama alt benliğinde z var. Z doğru olan ama adam a diyor ısrarla ve bu insanlar öyle bir prim yapmışlar ki, küçük yatırımcı dikkate alıyor ve terste kalıyor sürekli. İşini iyi yapanlar genelde üniversite hocaları. Kurumda çalışanlar maalesef bu para piyasasında insanların algısını yanlış yönlendiriyorlar. Küçük yatırımcı bu yüzden TV'de finans kanallarını ve ana haber bültenlerini izlememeli." Bir yorum daha ne kadar açık olabilir?

4- Emrah Korhan (@fxpapillon)
Yüksek mühendis ve çarpıcı bir yorumcu. Bilinen analiz sistemlerini tek bir potada eriterek bugünü anlamaya yoğunlaşan bir analiz sistemi yaratan emsalsiz yorumculardan. Rakamlar, istatistikler ve olayların aslında neyi anlatmak istediğini tüm açıklığıyla ortaya koyuyor ve üstelik bunu en alt seviyedeki yatırımcının bile anlayacağı şekilde yapıyor. Kendi yatırım kuralları, kendi analiz kuralları ve kendi yorumculuk retoriğini yaratmış ender yorumculardan. Geleceğin en parlak yorumcularından biri.

5- Erol Kutlu (@kutero1)
Sunduğu grafikler ve grafikleri yorumlama tarzı ile en fazla referans alınan yorumculardan biri. İlkeli, eğitici ve yönlendirici. Günlük ve anlık yatırım kararlarında takip edilebilecek başarılı bir yorumcu. Piyasaları her an doğru yorumlama üzerine güçlü bir algıya sahip. Entellektüellik düzeyi yüksek bir gelişmiş piyasada her yorumu haber olabilecek biri. Piyasa boşluklarını, çelişkilerini ve düzensizlikleri önceden gözlemleyerek yatırımcıyı uyaran birkaç yorumcudan biri.

Ekonomi yayıncılığımız aynı yorumcuları bıkmadan usanmadan yatırımcıya servis etmeye devam ediyor. Ama aslında yorum yapması gereken gerçek yorumcular yukarıda saydıklarımız. Umarız bu üçüncü sınıf operadan kısa sürede kurtulur ve gerçek ekonomi yorumcularını dinlemeye başlarız.

2 yorum:

Gökmen Görgen dedi ki...

Yazınıza katılıyorum, benim için çok anlamlı ve faydalı bir paylaşım oldu, çok teşekkürler. Ben Borsala.Com'un ortaklarından biriyim. Bizim amacımız, isimlerini saydığınız saygıdeğer insanların, sizin; borsaya yeni başlayanından tecrübeli yatırımcılara kadar herkesin birincil tercih edecekleri bir platform oluşturmak.

Biz bu ekonomi kanallarının yakalayamadığı kaliteyi gerçekleştirebilmek hedefindeyiz. Sizi de aramızda görmeyi çok isteriz.

Halil BUHUR dedi ki...

Teşekkür ederim Hakan Bey, teveccüh buyurmuşsunuz.