2 Kasım 2015 Pazartesi

Bu ülkenin en güzel istatistiği!

Dilbilimin belki de en önemli saptamasını 1955 yılında İngiliz filozof John Austin yaptı. How to do things with words (İşler kelimelerle nasıl yapılır) adlı kitabında hayranlık uyandıran tespitini şöyle özetliyordu: Kelimeler, yapar; harekete geçer ve dünyaya müdahale ederler.

Austin'in ileri sürdüğü tez tartışılmayacak bir farkındalık keşfiydi. Basitçe şunu diyordu. Mesela "teşekkür ederim" ifadesi ne ispatlanabilir ne de çürütülebilir. Ama basit bir gerçekle söylendiği için dünyanın durumunu değiştirir.

Kavramların bu ispatlanamaz ve çürütülemez yapıları içlerinde şeytani bir özellik daha taşır: Gerçek olmamaları. Tıpkı şu cümledeki gerçek dışılık gibi: Anne olmak dünyanın en güzel şeyi... Nasıl yani, annelik kötü mü? Evet, hem de çok... Nasıl mı?

Anne olmanın neden dünyanın en güzel şeyi değil de en "kötü" şeyi olduğunu merak ediyorsanız ve bunun 2014 yılındaki 317 nedenini öğrenmek istiyorsanız, şimdi açıklıyoruz.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2009 yılından bu yana doğum istatistiklerini yayınlıyor. Rakamlara makul bir duygu seviyesiyle göz atınca çarpıcı bir durumla karşılaşıyorsunuz. Ülkemizde 15 yaş ve altında anne olan insan sayısının 2014 yılında 317 olduğunu görüyoruz. 15 yaşına gelmeden anne olan tam 317 kişi. Bunun adı anne olmak değil, olsa olsa "kıyamet" olabilir. Kendisi çocuk olan birinin anne olması asla dünyanın en güzel şeyi olamaz.

Bu kadar üzücü bir istatistiği sevindirici bir gerçekle vurgulamak daha yerinde olacaktır. Ülkemizde 2009 yılında 15 yaşından küçük anne olanların sayısı 956 idi. Yani son beş yılda bu oran üçte bir seviyesine düşmüştür. İşte bu gerçekten sevindirici bir durum. Bu oranın düşmesinde emeği olanları gerçekten kutlamak gerekiyor. Bu çocukları evlilik yerine okula gönderen kurum, kuruluş ve kişilere bu ülke ne kadar teşekkür etse azdır.

John Austin'in dilbilimsel keşfi bugün dil becerisi olanların safsatalarına yenik düşmemek için de başarılı bir koruyucudur; elbette fark edebilene. Annelik konusuna gelince, anne olmak dünyanın en güzel şeyidir ama 15'inde değil.

15 yaşından küçük anne olanların sayısındaki azalış hiç şüphesiz bu ülkedeki en güzel istatistiktir. "Kıyamet günü sayısı üçte iki azaltılmıştır."

Emeği geçenlere minnettarız.

Hiç yorum yok: