9 Temmuz 2008 Çarşamba

Subprime krizinde olumlu gelişmeler...

Amerikan mortgage piyasasıyla ilgili son rakamlara baktığımızda;

Yeni ev satışları, Mart ayı itibariyle, geçen yılın %34 gerisinde.
İkinci el ev satışlarında %23 azalma.
Ev fiyatlarındaki düşüş %10.

Subprime mortgage krizinin olumsuz etkileri devam ederken, olumlu olarak algılanabilecek bazı gelişmelerin üzerinde durmamız gerektiği kanısındayım.

Option adjusted spread'ler 6 Mart 2008 tarihinde tarihi zirvesi olan 238 baz puandaydı. 3 Temmuz itibariyle 143 puanda. Bu da %1,43'e eşit. Azalma eğilimi henüz dalgalı bir trend izlese de fon maliyetlerindeki düşüş ihraççıları bir miktar rahatlatacak gibi.

Option adjusted spread nedir ve neden önemlidir?

Bir örnekle anlatmak gerekirse; 10 yıllık Amerikan hazine bonosu faiz oranının %4 olduğunu varsayarsak, mortgage kredilere endekslenmiş bir bononun faiz oranı %6 olabilecektir. Bu farklılığın nedeni, yatırımcıların risk algılamalarındaki farklılıktan kaynaklandığı hemen herkesin yorumlayabileceği bir konudur. Daha teknik olarak açıklarsak, stokastik faiz oranları ve müşteri ödeme davranışlarının yarattığı bir düzensizlik primidir.

Kriz sonrası konut kredisi faiz oranlarının ve tahakkukların artması spread'leri arttırması kaçınılmazdı ve öyle oldu da.

Bugün gelinen noktada ise, düşen spread'ler faiz oranları ve kredi tahakkuklarında bir düşüşü beraberinde getirmese de piyasaya güveni arttırıcı bir rol oynamaktadır.

İkinci olumlu gelişme CDO piyasasında.

Konut kredilerinin gelecek dönemlerdeki nakit akışları üzerine inşa edilen Collateralized Debt Obligations (CDO), şu ana kadar 400 milyar $ zarara sebebiyet verdi. Konut kredilerindeki faiz, vade ve rating farkları gözönüne alınarak inşa edilen CDO'lar, Wall Street bankaları tarafından bugünlerde yeniden paketleniyor.

2007 yılında 227 milyar$ düzeyindeki satışların bu yıl 1 milyar $'a gerilemesi, yeni oluşan şartlara göre paketlemeyi de zorunlu kıldı. Yeniden menkul kıymetleştirilmiş gayrimenkule dayalı finansman enstrumanları şeklinde çevirebileceğimiz "re-securitizations of real estate mortgage investment conduits" isminin baş harfleri olan Re-Remic, CDO'ların yeni adı olarak finans literatürüne çoktan girdi bile.

Menkul kıymetlerin yeniden menkul kıymetleştirilmesi şöyle yapılıyor.

Fiyatı 40 cent olan bir cdo'nun, yüksek ratingli ve düşük geri ödeme riskli kısımları 80 cent üzerinden satılan bir paket içine konurken, düşük rating ve yüksek ödeme riskli olanlar çok daha düşük fiyatlarda satılan ayrı bir paketin içine yerleştiriliyor. Bu da bankaların aktif kalitesini arttırıyor tabi.

Riski düşük olan Re-remic'ler % 7.5 civarlarında getiri vaat ederken, riski yüksek olanların getirisi % 20'ler düzeylerinde.

2008 yılının ilk 5 ayında satılan Re-remic miktarı 9.3 milyar $ ve giderek de yükseliyor.

Amerikan ekonomisi, hala global ekonominin en güçlü motoru. Geçen son altı ay, yükselen piyasaların Amerikadaki krizden etkilenmeden çıkacağını (decoupling) söyleyen ekonomistleri biraz yanıltmış görünüyor.

Hiç yorum yok: