12 Haziran 2009 Cuma

Enflasyon da nereden çıktı!



Öngörülemeyen sonuçlar yasasına (The law of unforeseen consequences) göre, öngörülemeyen her sonuç öngörülebilir. Çünkü öngörülemeyen her şey, mantıklı bir hareketin sonucudur. Mesela tarihçiler Versay Antlaşması yapılmasaydı 2. Dünya Savaşının çıkmayacağını söylerler. Bu açıdan bakıldığında 2. Dünya Savaşı Versay Anlaşmasının öngörülemeyen bir sonucudur.

Şimdi öngörülemeyen sonuçlar yasasıyla bazı rakamlara yeniden bakalım ve yeniden yorumlayalım.

Petrol 33 $’dan 72 $’a yükseldi. 6 ay gibi kısa bir sürede %100’den fazla artış.

Doğalgaz fiyatları 2 ay içinde 1,62 $’dan 2,62 $’a yükseldi. Artış oranı %60’dan fazla.

Altının onsu 145 $, gümüşün fiyatı %45 arttı.

Buğday fiyatları %17, soya fasülyesi %49, mısır %25 arttı.

Öngörülemeyen sonuçlar yasasına göre çıkartılabilecek tek sonuç, enflasyonun yükselmeye başlayacağı.

İngiltere ve ABD’nin kontrol dışı işleyen para politikaları çok kesin bir öngörülemeyen işaret veriyor: 2 yıl öncesine kadar işleyen varlık ve kaynak enflasyonu yönlü kolay para politikaları tekrar yaşanmaya başlıyor ve ortaya çıkacak sonuçlar uygulanan politikaların mantıklı bir sonucu aslında. Yani enflasyon, parasal gevşemenin (quantitative easing) doğal bir uzantısı.

Geçen yıl bankalar için duyulan endişeler yemek masasına yönelmeye başlıyor. Tarım ürünlerindeki dikkat edilmeyen artış gıda krizinin ilk sinyallerini veriyor.

Birkaç ay süren ucuz petrol ve doğal gaz rahatlığı kayboluyor. Tüketici harcamalarının düşeceğini öngörmek zor bir tahmin olmayacaktır sanırız.

İngiltere ve ABD’nin kamulaştırma serüvenleri boyunca piyasaya sürdükleri paralar bugün enflasyon balonu olarak meydana çıkmaya başlıyor. Yapılabilecek tek şey, şu an için uzun vadeli yatırımlardan uzak durmak!

Hiç yorum yok: