22 Haziran 2009 Pazartesi

Piyasalar yeniden çöküyor!



Birkaç haftadır afişe edilen “resesyon sona erdi” haberlerinin sadece aşırı iyimserlik olduğunu ve gerçeklerin görmezden gelindiğini epeydir yazıyoruz. Öte yandan hisse senedi piyasaları için de rallinin sona erdiğini, tekrar ayı piyasasına dönüleceğini son yazılarımızda ısrarla vurgulamıştık. Bugün yayınlanan Dünya Bankası raporu bu gerçekleri bir kere daha gözler önüne serdi.

ABD borsalarındaki desteklerin kırılmış olması bu hafta için Dow30 endeksinin yönünü 8.000 puana çevirmiş gözüküyor.

IMF 2009 yılı küçülme hedefini daha önce %1,7 olarak belirlemişti. Fakat Dünya Bankasının yayınladığı yeni raporda küçülme oranının %2,9 olacağı söyleniyor.

İlk tepki petrol fiyatlarındaki 2.7 $’lık düşüşle geldi. Hemen ardından Avrupa ve Amerika borsaları.

Eminim, herkes merak ediyordur. İşsizlikten üretime birçok alanda çok daha kötü datalar yayınlanırken piyasalar olumsuz tepki vermezken, neden şimdi böyle oldu? Yanıtı oldukça basit ve bir o kadar da trajikomik. “Çünkü Dünya Bankasının küçülme rakamı beklentilerden daha kötü!” Yani bu pembeleştirilen ortamda kimse böyle bir rapor beklemiyordu.

Düzelme haberleriyle fiyatlanan hisse senetleri, halen artmaya devam eden işsizlik, duran ev satışları, çöken otomotiv sektörü ve enflasyon beklentileriyle yakında sert bir çöküş yaşayacak gibi görünüyor. Son 3 ay içinde fantastik yorumlarla inşa edilen iskambilden kale maalesef yeniden çöküyor.

İlk borsa çöküşü haberi BRIC’in “R”si Rusya’dan geldi. Hisse senetleri bugün %20’den fazla değer kaybetti. Rus ekonomisinin birinci çeyrekteki %9,8 küçülmesi, “V” şeklinde bir dönüşün olmayacağını bir kere daha gösterdi.

Alman bankalarının halka direk olarak altın sattığı söylentileri zaten biliniyordu. Buna IMF’nin rezervlerini azaltacağı planları da eklenince, altında da sert bir düşüşün olması muhtemel görünüyor. Kısaca her şey gerilemeye başlıyor.

Hiç yorum yok: