2 Haziran 2009 Salı

Krizin artçı şoklarına dikkat!



Enflasyon kapıda!
Birçok ekonomist ve yatırımcı yaklaşan enflasyondan tedirgin olmaya başladı bile. 1970 ve 80’lerde ağır tahribat yaratan enflasyonun bu sefer neler yaşatacağı henüz soru işareti. Ancak trilyon dolarları dumana döndüren deflasyonun enflasyona dönüştüğünde de aynı şiddetle varlık tahribatına devam edeceği kesin gibi gözüküyor.

Yaşanan finansal krizin artçı şoklarının derin olacağı ortada. Ama maalesef gizli sinyallere aldırış edilmiyor.

Insider Trader’ler hisse satışlarını arttırdı!

Şirketlerde çalışan insanlar ekonominin ne yöne gittiğini diğerlerine göre daha yakından görürler. Üretim, satış ve sipariş rakamlarının seyrini bildikleri için hisse senedi piyasalarında yaptıkları işlemler bir tür içerden öğrenenlerin ticareti gibidir. Son bir ay içinde Amerika’da şirket yönetici ve çalışanlarının kendi şirketlerine ait 353 milyon $ tutarında hisse senedi sattıkları rapor ediliyor. Bu rakam yüksek bir seviye olarak nitelendiriliyor. Yani çalışanlar şirketlerinin geleceğini pek de parlak olarak görmüyorlar.

Gayrimenkul balonunda patlamalar devam edecek!

Krizin ilk aşaması mortgage kredilerindeki yüksek tahakkuk oranı ve düşen ev fiyatlarıydı. Geçen iki yılda piyasalar bu iki tetikleyici mekanizma tarafından şekillenmekle birlikte bazı göstergeler olumsuz sinyaller vermeye devam ediyor.

Artan işsizlik düzenli ödenen konut kredilerindeki tahakkukları arttırıyor. Bu pek de hesap edilen bir durum değildi başlangıçta. Doğal olarak ne kadar tahribat yaratabileceği de kestirilemiyor.

Konut piyasasındaki ikinci sorun ise ticari mortgage’lerde. İkamet amaçlı olmayan konutlar ile iş yerlerinin satın alınması için verilen kredilerdeki tahakkuklar da yüksek hızla artıyor. Bankalar henüz rakamları açıklamasalar da en iyimser tahminle 1.5 trilyon $’lık zararın oluşabileceği tahmin ediliyor.

Gizli göstergeler maalesef global ekonominin geleceği için iyimser tahminler yapılmasına engel oluyor.

Kısacası yüksek risk piyasalarda 2-3 yıl daha kalmaya devam ederken, sert yükselişler ve düşüşler piyasaların olağan hali olmayı sürdürecek. Yatırımcılara düşense her zamankinden daha fazla temkinli davranma olacak.

Hiç yorum yok: