24 Aralık 2012 Pazartesi

Sevgiliniz size çiçek alıyorsa sizi sevmiyor demektir!

Bugünlerde kafaları karıştıran bir şey var. Herkes arttırılan rating notunu konuşuyor. Sizce rating notunun yatırım yapılır seviyeye yükseltilmesi ne anlam ifade ediyor? Daha doğrusu göstergelerin bazılarında şüpheler varken bu not gerçek anlamını bulacak mı?

Ekonomi politikler ve şirketler rating notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükselmesine oldukça sevinmiş durumdalar. Çünkü ne olursa olsun bu onlar açısından maliyetlerin azalması anlamına geliyor. Fakat göstergelerin tamamı dikkate alındığında bu rating seviyesinin neyi ifade ettiği konusunda anlamlı bir çıkarım yapamıyorlar. Tartışmalar bir süredir devam ediyor. Ne dersiniz, sizce rating notu doğru mu?

Birçok kişi yaklaşan yılbaşını eşlerine bir hediye alma fırsatı olarak görecektir. Herkes eşini çok sever ve ona sevgisini gösterecek bir hediye almak ister. Eşinize onu ne kadar çok sevdiğinizi göstermek istiyorsanız ne tür bir hediye almalısınız öyleyse?

Eğer eşinizin neden hoşlandığını biliyorsanız, hiç sorun değil. Onu alabilirsiniz. Ama eğer bilmiyorsanız size yardımcı olabiliriz. Klasik ve birçok kişi tarafından kabul edilen düşünce şekli sevginin ekonomi ile hiçbir ilişkisi olmadığıdır. Bu düşünce sizi bir demet çiçek almaya yönlendirecektir ya da güzel bir çikolata kutusu yaptırmaya. Fakat yapılan araştırmalar şunu gösteriyor ki eğer bir demet çiçekle yetinirseniz eşiniz düşündüğünüz kadar mutlu olmayacaktır. Peki öyleyse ne?

Eşinize uzun süredir almak istediği buzdolabını alabilirsiniz. Bu gerçekten pahalı bir hediye ve eşinizi de son derece mutlu edeceği açık. Fakat yapılan araştırmalar buzdolabı yerine ucuz bir cep telefonunun daha fazla mutluluk verdiğini söylüyor. Çünkü pahalı bir buzdolabı mantıklı bir seçenek gibi görünse de aynı zamanda kendinizi de düşündüğünüz anlamına geleceği için daha ucuz bir cep telefonu almak eşinizi daha fazla mutlu edecektir. Ne de cep telefonu kişiye özel. Yani kısaca herkesin kullanabileceği bir ev eşyası almak, eşinizin başta söylediği gibi onu mutlu etmeyecektir. Peki öyleyse ne almalısınız?

Yapılan araştırmalar eşinizi mutlu edecek tek bir hediye olduğunu söylüyor. Eğer eşinizi seviyor ve birlikteliğinizin yıllarca sürmesini istiyorsanız eşinize son derece pahalı (tabi alabildiğiniz kadar) bir hediye almanız gerekiyor. Belki şaşırmış olabilirsiniz ama bu gerçek. Pahalı bir hediye her zaman daha fazla mutlu ediyor. Peki ama neden dersiniz?

Bu sorunun yanıtı aslında oldukça basit. Pahalı bir hediye birlikteliğinizin uzun süreli olacağına yönelik uzun vadeli bir yatırım yaptığınız anlamına geliyor da onun için. Ya da daha kısa söylersek eşiniz bu hareketinizi uzun vadeli bir yatırım olarak görüyor. Onu sonsuza dek seveceğiniz şeklinde yorumluyor ve son derece mutlu oluyor.

Mesele para gibi gözükse de aslında uzun vadeli yatırımı temsil etme meselesidir. İşte bir ülkenin yatırım yapılabilir seviyede ratinge sahip olması da aynı anlama geliyor. Şimdi biraz düşünelim. Ülkeye gelen tüm yatırım kısa vadeli amaçlarla geliyorsa bunun uzun vadeli bir yatırım amacıyla geldiği söylenebilir mi? Ya da eğer gelen tüm yatırım kısa vadede kar elde edip dilediği zaman gitmek için geliyorsa sizi çok sevdiğinden söz edilebilir mi?

İşte mesele bu kadar basittir. Sonsuza kadar sizi sevdiğini söyleyen birinin davranışlarının da öyle olması gerekir. Yatırım yapılabilir seviyede rating basitçe bunun göstergesidir. Bu nedenle uzun vadeli yatırımlar gerçek sevginin belirtisidir. Yatırım yapılabilir rating ile gerçekten yatırım yapılması arasındaki ilişki, eşinize aldığınız hediyeye harcadığınız para ile ne kadar uzun süre yatırım yapmayı amaçladığınız arasındaki ilişki birbirinin aynıdır.

Öyleyse yükseltilen rating notu konusunda söylenecek tek bir şey var. Maalesef yabancı yatırımcı bize hep çiçek hediye ediyor!