12 Eylül 2008 Cuma

Lehman'a son veda!

22 Ağustos 2008 tarihli, "Bir Devin Çöküşü: Lehman Brothers" başlıklı yazımızda, yakın bir zamanda şirketin başka bir şirket tarafından satın alınacağını söylemiştik. Bunu da hisse senetlerindeki Call Option kontratlardaki artışa bağlamıştık.

Bu sitede yayınladığımız makalelerde, Freddie-Fannie'de olduğu gibi, şirketlerin iflaslarını bir, bir buçuk ay önceden bildirirken, yine Freddie-Fannie'de olduğu gibi birkaç gün öncesinden de son noktanın her an konulabileceği yönünde yazılar yazdık.

Bugün yeni bir deathline'a yaklaşmış durumdayız. Pazartesi Asya borsaları açılıncaya kadar, Lehman Brothers'ın güçlü ve büyük bir şirket tarafından satın alınacağı ve tıpkı Bear Stearns gibi tarih olacağı söylentisi önemli ağızlarda dolaşmaya başladı. Bu operasyon için en güçlü aday Bank of America (BoA) görünüyor. Biz pek ihtimal vermesek de bugün Wall Street Journal haberi okuyucularına duyurdu bile. Fakat konut kredisi pazarının güçlü aktörlerinden Countrwide'ın BoA tarafından satın alınmasının firmaya getirdiği ilave yükler henüz çözülmüş görünmüyor. Ayrıca BoA'nın sermaye yeterlilik rasyosu (Tier 1) 30 Haziran itibariyle %5.71 düzeyinde. FDIC'in sermaye yeterlilik şartlarının altında bir oran. Şu anda muhtemelen daha da düşük. İmtiyazlı hisse senetlerine %8 gibi fahiş bir faiz verilmesi ise zaten likidite sorunu olan bankayı daha da zorlar. Böyle bir durumda satınalma nasıl gerçekleşir orası şüpheli. Olası bir satın almada, Hazine ve Fed'in, tıpkı Bear Stearns'de JPMorgan'a yaptığı gibi, satın alacak şirkete likidite pompalayacağı Washington Post tarafından dile getiriliyor.

Lehman'la ilgilenen diğer adaylar HSBC ve Japon yatırım bankası Nomura. Fakat bu iki banka da, daha önce Bear Stearns'in değersiz aktifleri için JPMorgan'a verilen garantinin bir benzerini Fed'den istemeleri yüksek ihtimal. Fed'in tavrı ise henüz belirsiz.

Lehman'ın şu an itibariyle hisse değerinin düne göre %17 gerilemiş olması, BoA ihtimalini azaltmış görünüyor. Bu durumda Fed ve Hazine'nin organize ettiği, yatırım şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum sanırız satınalmayı gerçekleştirecektir. Ne de olsa içerden öğrenenler (insider trader) asla yalan söylemez! Biz de onların yalancısıyız.

Dow Jones'un 11300 seviyelerine gerilemesi piyasalarda Lehman indirimi olarak yorumlanıyor ama derinliğinin nereye uzanacağı konusunda herkes şüpheli. Yakında Mevduat Güvence Fonu (FDIC)'nun, batan bankaların sigortalı mevduatlarını öderken batabileceği esprisi bile artık yarı ciddi olarak algılanıyor.

Krizin şu ana kadar ayakta kalan tek yöneticisi Fed başkanı Bernanke, Lehman'ın kendi hisselerini 4 $'dan satışa çıkarmasını bile yeterli görmeyerek, onları 10 $'dan satmanın planlarını yapıyor. Amerika tahakkuka düşmeden bu krizi atlatırsa herhalde Bernanke'ye en üst düzey devlet nişanı verilecektir.

Dünya tarihin en ağır kriziyle karşı karşıyayken, bankalar zararlarını kapatmak için varlıklarını çok ucuz fiyatlarla yabancılara satarlarken, hiçbir Amerikalı bankacı ülkenin milli servetinin peşkeş çekildiğinin üzüntüsünü bile duymamaktadır. Tersine her satışın ardından büyük bir iş başarıldığı çığlıklarıyla alkışlar koparılmaktadır. Galiba kapitalizmin ulusal varlığı tahrip eden çekiciliği her ülkede aynı.

Peki Lehman'dan sonra sıra kimde. Citigroup'un çok büyük oluşu onları bu listede arka sıralara itiyor. Merrill değersiz mortgage portföyünün yüksekliği ile Lehman'ın peşisıra gitse de Fed tarafından daima destekleniyor. Washington Mutual ise şu anda en öne çıkan aday. Bir ayağı değil, neredeyse iki ayağı birden çukurda. Hisse fiyatı tarihi dip seviyesi 3 $'ın altında. Daha önce 40 $ seviyelerindeydi. Fitch'in, kredi ratingini B'den B-'ye çektiği haberi ajanslara düşmüş durumda.

Wall Street'in gözde analistlerinden Elisa Parisi-Capone, bu yılın başlarında, Hazine sekreteri Paulsen'in büyük aracı kurumları sırayla kapatmak şeklinde bir sistemi hayata geçirmeye çalıştığını söylemişti. Ekonomist Roubini'nin de 4 büyük aracı kurumun, 2 yıl içinde yok olacağını söyleyen açıklamaları olduğunu hatırlatmakta fayda var. Acaba ne kadarı doğru çıkacak göreceğiz.

Öte yandan çarpıcı bir yorumda Fortis'ten geldi. Amerikadaki finansal sektörün birkaç hafta içinde tamamen çökeceğini belirtiyorlar. Bunun içinde 6000'e yakın bankanın yanısıra, Citigroup ve General Motors'un da olacağı söyleniyor.
Bekleyip göreceğiz.

Hiç yorum yok: