18 Eylül 2008 Perşembe

Sulandırılmış bir yazı: WaMu

24 Ağustos tarihli, "Bir iflas daha: Columbian Bank" başlıklı yazımızda, dün, Amerika Sermaye Piyasası Kurumu (SEC) tarafından yasaklanan açığa satış işlemlerinin arttığı Washington Mutual'ın (WaMu) finansal başarısızlığa uğrama ihtimalinin çok yüksek olduğunu yazmıştık. Bugün, Amerikanın en büyük mevduat ve kredi bankası olan WaMu'nun kendini satışa çıkardığı haberleri her yerde dolaşmaya başladı.

Dünyanın dev bankalarından ardı ardına gelen iflas, el koyma, birleşme haberleri artık ilk günlerdeki ciddiyet ve hassaslıkla algılanmamaya başlandı. Hele Amerikanın en büyük bankasının kendi kendini satılığa çıkarması, komşu komşunun eşeğini türkü çığırarak arar misali şaşkınlıkla yorumlanıyor. Artık yatırımcılar, kendi kendine satış için Ebay'e ilan mı verildiği, kredi kartıyla satın almanın mümkün olup olmayacağı, alıştan sonra 7 gün içinde iade şanslarının olup olmadığı konularında birbirlerine espriler yapıyorlar. Artık bu operasyonlarda bir mantık aramak bu saatten sonra mümkün değil, çünkü tandır kaynamaya başladı bir kere. Dün Morgan Stanley'in, bir diğer krizdeki banka Wachovia tarafından ısrarla satın alınmak istenmesi (pek ihtimal vermesek de), hangi rasyonel yorumun yapılabileceği sorusunu akla getiriyor. Söylenecek bir şey bulamıyoruz. Herhalde Ebay paketleme ve kargo ücreti almayacaktır.

Yıllar önce Türk bankacılık sektöründe gördüğümüz semptomları bugün WaMu'dan parasını çeken vatandaşlar yaşıyor. Şube görevlileri istemeye istemeye ödemek zorunda oldukları mevduatları "Ama biz güçlüyüz, büyüğüz!.." sözleriyle ödememeye çalışıyorlar. Çalışanların, işlerini kaybetme ihtimalinin üzerlerinde yarattığı sinirlilik hali, diğer bankalara da sıçramış durumda. Sistem topyekün hazin bir sona gidiyor sanki.

2008 yılı içinde, subprime bağlantılı varlıkları nedeniyle şirketin hisse senedi %85 düşüş gösterdi. Halen 2300 şubesi bulunan bankanın ticari olmayan müşteri mevduatları 143 milyar $ düzeyinde. Son 2,5 yıldaki net zararı ise 19 milyar $. Hükümetin AIG'ye yaptığı yardımın bir benzerini WaMu için yapmayacağı banka içi kaynaklardan sızan haberler arasında. Sanırız Mevduat Sigorta Fonu'nun(FDIC) 143 milyar $ ödemesi kolay olmayacak. Halen bilançosundaki nakit tutarının 50 milyar $ ve hazinedeki kredi limitinin 70 milyar $ civarında olduğu düşünülürse, bu ihtimal zor gözüküyor. Goldman, JPMorgan, Wells Fargo, HSBC ve Citi diğer adaylar. Hepsinin likidite sıkışıklığı içinde olduğu biliniyor. Mali durumu en güçlü olan, borçlarından 200 milyar $ fazla nakdi olan JPMorgan. Sanırız ihale onlarda kalacak.

Öyleyse herkese bedave bir duble Captain Morgan!

Hiç yorum yok: