5 Mart 2009 Perşembe

Dolar yükselmeye devam edecek mi?


“Döviz fiyatları ekonomi haberleriyle değil, global para akışlarıyla değişir…”

Özellikle son birkaç haftadır dünya piyasalarında, doların diğer para birimleri karşısında değer kazandığı görülüyor. Herkes bunun nedenini anlamaya çalışıyor. Girişte de belirttiğimiz gibi, doların değeri gürültücü işlemcilerin manevralarıyla değil, global para akışıyla değişiyor. Peki ama nasıl?

Dolar neden artıyor?
Tüm dünyanın bilmesi gereken bir gerçek var. Amerika haricindeki ülkelerin, Amerika’dan etkilenmeyen bir ekonomi yaratmaları şu an için mümkün gözükmüyor. Para, sermaye ve emtia piyasalarında alınan her türlü pozisyon, yapılan her çeşit yatırım, oluşturulan her farklı portföy, global finansal krizin azgın dalgalarına karşı tek bir önlemle korunmaya çalışılıyor: Dolar!.. Bu hedge etme şeklinin devam edeceği şimdilik kesin gibi.

Geçen haftaki “Eurozone üzerindeki dağılma senaryoları” başlıklı yazımızda vurguladığımız, Avrupa Para Birliği’nin tehlike altında olduğunu gösteren etmenlerin döviz piyasaları tarafından realize edilmesi fazla gecikmedi. Japon Yeni ve İsviçre Frankı karşısında, son üç yılın en yüksek seviyelerine gelen dolar, finansal krizin en önemli sığınağı olmayı sürdürüyor.

Dünyanın en büyük ikinci işlem hacmine sahip trader’ı Geoffrey Yu (UBS) piyasalardaki bu trendi şöyle yorumluyor: “Yatırımcılar dünyanın çöküşünü izliyorlar… Dolardan başka alternatif yok.”

Yatırımcılar artık dünyanın değiştiğinin farkındalar. Yarının bile öngörülemediği bu ıslak zeminli ortamda, doların tek gerçek olduğu iyice ortaya çıkmış görünüyor. ABD bütçe açığı rakamları bunu teyit ediyor. 2009 yılı için öngörülen bütçe açığı 1.75 trilyon $. Fakat ABD, böyle büyük bir açığı sıkıntı yapmıyor. Çünkü kesin olan bir şey var: Açık arttıkça dolara olan talep artacak ve para çıktığı yere daha fazlasıyla geri dönecek.

Şimdi bir kere daha açıkça belirtelim. Eğer bir para, dünyanın rezerv para birimi olarak her zamankinden daha büyük oranda piyasalarda dolaşmaya başladıysa, bu tek bir sonucu doğurur: Dolar yükselir.

Bir diğer önemli faktör. Rezerv para olarak doların yerini alması beklenen euro üzerindeki çöküş ihtimalleri arttıkça, dolardaki büyük yükselişler sürpriz sayılmaz.

Yazının başında belirttiğimiz gerçeği tekrar dile getirerek bir kere daha altını çizelim ve son noktayı koyalım:

“Döviz fiyatları ekonomi haberleriyle değil, global para akışlarıyla değişir!..”

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Tebrikler, mükemmel bir analiz. Karanlık bir finans kuyusunda doların ışığı gibi akıyor düşüncelerin. Yazını iki gün sonra okudum ve her satır sanki bu günü anlatıyor.
Tekrar tebrikler..