29 Nisan 2015 Çarşamba

Asgari ücretli için hisse senedi analizi!

Çalışan nüfusumuzun yarısından fazlası asgari ücretli olunca sermaye piyasalarımız da pek derinleşmiyor haliyle. Bırak yatırım yapacak parayı, evini geçindirecek parayı bulan şanslı bugünlerde. Finans merkezi olma hayallerimiz ise dönüyor dolaşıyor borsamızın gelişmesine bağlanıyor. Amaç her yatırımcıyı borsaya çekip şirketlere yatırım yaptırmak. Böylece gelişmiş bir sermaye piyasamız olacağı söyleniyor. "Allah borsamıza zeval vermesin" diye dualar eden yöneticilerimiz, siyasilerimiz ve halkımız var artık; borsayı gözümüzden bile sakınıyoruz...

Hayatları boyunca hisse senedi yatırımı yapamayacak milyonlarca insanın yaşadığı bir ülkede hisse senedi analizlerini okuyacak insanı bulmak da haliyle zorlaşıyor. Çünkü analizlerin tamamı cebinde parası olan kişiler için. Asgari ücretli ya da yoksulluk sınırının altında yaşayan insanlar için analiz yapan kimse yok. Öyleyse bir ilki gerçekleştirelim ve asgari ücretli için hisse senedi analizi yapalım diyoruz. Eğer yoksulluk sınırının altında ya da asgari ücretli çalışan biriyseniz hisse senedi almadan önce bu analizi okumanızda fayda var.

Asgari ücretli için hisse senedi analizi:

1- İşten atılana üzülme!
Kazanmak istiyorsan hisse senedinin fiyatının artması gerekir. Bunun en basit yollarından biri şirkette çalışanların bir kısmının işten atılmasıdır. Hani haberlerde duyuyorsun ya, "bilmemne" firması şu kadar insanı işten çıkardı diye. İşte, bu haberleri duyduğunda sakın üzülme. "Zavallıcıklar ailelerini nasıl geçindirecekler" diye aklından geçirme. Mutlu ol, çünkü şirketin giderleri azaldığı için (çünkü sana verilen asgari ücret şirketin gideri oluyor), karı artacak demektir. Böylece hisse senedinin fiyatı da artacak ve parana para katmış olacaksın.

2- Maaşın yükseltilmiyorsa sevin!
Enflasyon karşısında aldığın asgari ücret değersiz oluyorsa ve zam zamanı maaşına sadece 10 lira zam yapılıyorsa, sakın tasa yapma. Sana verilmeyen maaş şirketin cebinden para çıkarmayacağı için giderleri azalacak ve hisse senedinin değerini arttıracaktır. Böylece yatırımından gelir elde edeceksin, fena mı?

3- Tasarrufunu sakın vadeli hesaba yatırma!
Dişinden tırnağından arttırıp birkaç kuruş kara gün parası biriktirmiş olabilirsin. Aman ha, "az kazanayım ama gece rahat uyuyayım" diye düşünüp paranı aylık faize yatırma. Herkes senin gibi yaparsa o hisse senedinin değeri ne olur biliyor musun; borsa diye bir şey kalmaz alimallah. Sana tavsiyem hemen git hisse senedi al. Dalgalanma olmuş, hissenin değeri düşmüş, üç kuruşum vardı o da heba olmuş diye sakın düşünme. Borsanın geleceği senin geleceğinden daha önemlidir unutma.

4- Sendikayı aklından bile geçirme!
"Dur bir sendikaya üye olayım, işçiler arasında birlik olur, dayanışma olur, e fena mı olur" diye düşünmeni hiç tavsiye etmem. Çünkü sendikalar maaş zammında diretir ve sen yüksek maaş al diye ortalığı birbirine katar. Oldu mu şimdi ama! Şirketin gideri artarsa hisse senedinin değeri düşmez mi, ne yaptın sen! Hemen ayrıl oradan ve senin haklarını koruyacak oluşumlardan uzak dur. Hissenin fiyatını çökertirsen işsiz bile kalabilirsin. Aza kanaat etmeyi öğren.

5- Çalıştığın şirket yandaki şirketi satın alsın diye dua et!
Şirketinin büyük ve güçlü olması senin çıkarınadır. Çünkü güçlü bir şirkette çalışıyorsan, bir gün patronun yandaki küçük ve güçsüz şirketi satın alır ve daha da büyürsünüz. Böylece işçi sayısı artar ve daha az yorularak para kazanırsın. Yok yok, şaka yaptım. Tabi ki böyle olmaz. Patronların ahmak mı? O kadar adamın gereksiz olduğunu anlamayacaklar mı? Hemen bir kısmını işten atacaklar; bu sen de olabilirsin tabi ki. Ama üzülmene hiç gerek yok. Çünkü ertesi gün gazetede şöyle bir haber okuyup mutlu olacaksın: "Zındık şirketi Dandik şirketini satın aldıktan sonra yeniden yapılandırmaya gitti ve on-yüz kişiyi işten çıkardı; hissenin değeri %15 arttı." Yeeehhuuuuu, işsiz kaldın ama %10 para kazandın. Kim kime verir böyle zamanda, di mi ama?

6- Tasarruf edersen gücenirim!
"Az kazanıyorum ama dur şunun birazını zor günler için ayırayım" dersen vallahi hakkımı helal etmem. Sen o şirketin ürettiği malları gerekli gereksiz satın almazsan kim alacak? Hisse senedinin değerinin düşmesini mi istiyorsun, cahil! Hemen eldeki tüm parayı, çocuğun kumbarası dahil hemen al ve markete git. Ne kadar harcarsan şirketin hissesi o kadar artar. Sen de o kadar para kazanırsın yatırımından. Haydi durma!

Asgari ücretli kardeşim, görüyorsun ya her şey senin elinde. Aman gözünü seveyim dikkat et, bir hata yapayım deme. Sistem sana emanet. Eğer hisse senedi almayı düşünüyorsan, senin için hazırlanan bu analizi okumayı da unutma lütfen. Bu yazılanlar deli saçmalığı derlerse, serinin beşinci cildi "25.yüzyılda kapital" dersin.

1 yorum:

Ş.S.Ş dedi ki...

çok güzel şekilde hazırlanmış bir ironi, tebrikler.