5 Haziran 2012 Salı

Profesyoneller amatörleri izlemez!

Birkaç hafta öncesine kadar Avrupa Birliğinin Yunanistan üzerinde aldığı ağır kemer sıkma önlemlerinin ülkeyi ve Birliği düzlüğe çıkarıp çıkarmayacağı tartışılıyordu. Fakat Yunanistan seçimlerinin getirdiği beklenmedik tablo tüm planları alt üst etti. Şimdi referandum sonuçları bekleniyor. Planlardaki bu hızlı değişiklik sizce neden kaynaklanıyor olabilir?

Aslında krizin Yunanistan’da derinleşmeye başladığı ilk günden beri değişmeyen tek bir şey var. Yunan halkının tepkisi. Fakat bu ses seçimlere kadar görmezden gelindi. Şimdi ise anlamlandırılmaya çalışılıyor. Peki ama neden şimdi de, daha önce değil?

Bir zamanlar, kuşlar için doğal bir yaşam alanı sayılan Meksika’nın Cozumel adasında, adayla aynı adla anılan ötücü bir kuş yaşardı. Fakat yaşanan kasırgalar kuşun neslinin tükenmesine sebep olmuştu. Ya da en azından böyle sanılıyordu. 2000’li yılların ortalarında adaya giden bir grup bilim adamı tesadüfen Cozumel kuşuna rastlarlar. Kuşun neslinin tükenmemiş olduğunu görmek bilim adamlarını şaşırtmıştır. Bilim adamlarının Cozumel kuşunu yeniden bulmaları büyük bir keşif olarak değerlendirilir ve bilim dergilerinin kapaklarında çarpıcı bir olay olarak yer alır. Kuş dünyası bu duruma gerçekten sevinmiştir.

Fakat birkaç gün geçmeden bu haberi okuyan bir grup amatör kuş araştırmacısı cılız ve gürültü koparmayan hatta biraz da muzip bir tonla ortaya çıkarlar: “Şaşırtıcı bir buluş! Ama biz bunu daha önce bulmamış mıydık?”

Önceleri bu sese pek kulak asan olmaz. Fakat bu muzip kalabalık bir web sitesi adresi yayınlar. Bilim adamları siteye girip baktıklarında başlarından aşağı kaynar suların döküldüğünü görürler. Amatör kuş meraklıları Cozumel kuşunu bilim adamlarından birkaç yıl önce keşfederek kendi amatör sitelerinde ve hatta dergilerinde yayınlamışlardır. Ne yazık ki bilim adamları bu amatör dergi ve internet sitesine bakmaya lüzum bile görmemişlerdir.

Cozumel hikayesinde profesörlerin amatörleri izlemeye gerek duymaması hatasını, bugünlerde Avrupa Birliğinin, Yunan halkının davranışlarını krizin başından beri izlemeyerek yeniden yaptığını görüyoruz. Oysa Yunanlıların kararlı tutumları en başında izlenip değerlendirilseydi, seçim sonuçları büyük bir sürpriz olarak görülmeyecek ve hatalı alınan önlemler sonucu boşa zaman kaybedilmemiş olacaktı. Şimdi her şey yeni baştan kurgulanmak zorunda.

Sıradan insanın ortaya koyduğu üstünlüklerin uzmanlar tarafından çoğu zaman gözden gelinmesi, çözümler için zaman kayıplarını arttırmak ile aynı anlama gelir. Fakat profesyoneller, amatörleri izlememe hatasını daima yaparlar.

1 yorum:

L.K. dedi ki...

Sorunlar onu oluşturan düzlemden çözülemeyeceğini Einstein söylemiş zamanında,sanırım çözümü Yunan halkının tercihleri belirleyecek.Bu arada Yunanistan'ın borcunu nasıl ödeyeceğine yönelik plan yapan alacaklıların Yunan ekonomisini ne kadar düşündüklerini de sağduyu denilen halk hisseder bir şekilde.Faizin olmadığı bir ekonomik modele doğru gidiyor dünya.Ancak hala para yüksek faizde direniyor ve yeni saldırı alanı İTALYA ve İSPANYA.Faiz lobisine darbeyi indirme zamanı ve bunun nasıl olacağının konuşulması gerekiyor artık.